Indul a Szörpölde program

Csütörtök délután a Faiskola utcai közösségi házban találkoztak a körzet lakói, hogy Gáspár Csaba projektvezetőtől informálódjanak a közeljövőben megvalósuló területrendezésről valamint felajánlják ötleteiket, aktív részvételüket a munkálatokban.

A MOL Zöldövezeti pályázatán elnyert, mintegy hatszázezer forintnyi összeget Jászberény Város Önkormányzata több mint kétszázezer forinttal megtoldotta, valamint facsemetéket vásárolt az alapítvány számára és a területrendezést is elvégezte. Így összesen másfélmillió forint összköltségből valósulhat meg az úgynevezett Szörpölde, amiről a projektvezető csütörtökön tájékoztatta az érdeklődőket.

Elmondta, hogy a Faiskola és a Vaspálya utca közé ékelt terület rehabilitációja során 84 facsemetét és 574 cserjét, valamint ősszel majd 84 évelő virágot ültetnek ki. Az elöregedett és kivágásra ítélt fatuskókon gombát tenyésztenek majd, valamint ülőkeként is szolgálhatnak a park megfáradt látogatóinak. A tér Szörpölde elnevezése sem a véletlen műve, hiszen az itt termesztett bogyós, illetve ehető virágzatú növényekből a későbbiek során szörpöt is lehet majd készíteni. A kertészeti tevékenység szakfelügyeletét Szegedi Szilveszter aranydiplomás kertészmérnök vállalta magára.
Az elvi egyeztetéseket és előkészítő munkálatokat követően a területrendezés leglátványosabb részére 12-én, szombaton kerül majd sor. Ekkora várják a kétkezi munkával segíteni szándékozókat egy jó hangulatú családi napra, ahol szinte minimális fizikai munkával, de reményeik szerint annál nagyobb jókedvvel elültetik a terület szépítésére és hasznosítására szolgáló növényeket.
A jól végzett munkát követően a szolgáltatóházban ebéddel fogadják a munkásokat. Míg a felnőttek tevékenykednek, a gyerekek sem fognak unatkozni, ugyanis húsvéti játszóház biztosítja számukra a hasznos és szórakoztató elfoglaltságot. A gyerekeknek egyébként a park a jövőben is gondoskodik foglalatosságról. Az óvodásoknak az úgynevezett Simogató-tapogató program keretében lesz lehetőségük a növények gondozására, a természettel és a kertészettel közelebbi ismeretség megkötésére. Ők már a jövő héten elkezdik a tavaszhoz köthető kertrendezési munkálatokat, mert Szegedi Szilveszter segítségével a metszés és az ültetés csínjával-bínjával ismerkednek.

A területrendezési program igen vonzónak bizonyult, hiszen a csütörtöki megbeszélésen többen családostól regisztráltak, de a szervezők minden további segítő felajánlást szívesen fogadják a szombati közös munkához.