Görög katolikus liturgia

A görögkatolikus rítus a többségében római katolikusok lakta Jászságban talán ismeretlen fogalomnak számít, és sokan összekeverhetik a görögkeleti vagy ortodox egyházakkal.

Különlegessége, hogy míg a szertartások a bizánci hagyományokhoz kapcsolódnak, addig maga az egyház a római katolikussághoz hasonlóan a mindenkori római pápa fennhatósága alá tartozik. Jászberényben jelenleg havonta az első és harmadik vasárnapon végeznek görögkatolikus liturgiákat a Ferencesek terén álló Porciunkula kápolnában.
Az ősi előírás szerint nagyböjtben nem végeztek hétköznap liturgiát, az egyház azonban hetente hétköznapokon kétszer (szerdán és pénteken), éppen a böjtben való megerősítésért biztosítani akarta az áldozást híveinek. Ezért jött létre az Előre megszentelt áldozatok liturgiája, amely során az előző vasárnapon átváltoztatott Bárány kerül az oltárra, így a szertartás egy átváltoztatás nélküli ünnepélyes áldoztatás.

A nagyböjtben a jászberényi közösség e különleges szertartással, az Előre megszentelt áldozatok liturgiájával egybekötött lelki gyakorlatot tart március 18-án 17.30-tól. A szertartást Mosolygó Dénes atya, míg az elmélkedést Szkiba Tibor, a szolnoki egyházközség parókusa végzi majd a Ferencesek terén, a Porciunkula kápolnában. A nagyböjt végéhez közeledvén a közösség szeretettel hívja és várja a lelki feltöltődésre vágyó kedves híveket.