Az Alföld szíve Budapesten dobbant

Kitüntetett érdeklődés övezte Jász-Nagykun-Szolnok megye turisztikai bemutatkozását az Utazás 2016 kiállításon. Jászberény és Jászapáti mellett különösen sokak figyelmét kötötte le a Tisza-tavi Fesztivál és a Szolnokon hamarosan megnyíló RepTár bemutatkozása.

Jász-Nagykun-Szolnok megye nem csak a térképen látható alakjával, de valóságosan is az Alföld szíve, erre utal az itt működő turisztikai egyesület elnevezése is. Az “Alföld Szíve” Térségi Turisztikai Egyesület az Észak-alföldi régió standján két pulton mutatkozott be, emellett önálló pulttal volt jelen a Martfű Termál SPA, a kisújszállási Kumánia Gyógyfürdő, és a Jászkerület Nonprofit Kft. A jászberényi állatkert külön kis állatsimogatóval hívogatta a legkisebbeket. Szolnok városa önálló standon a RepTárhoz kapcsolódó installációval volt jelen.

A megye kedvelt és ismert ételei a vásár szakmai napján az Alföld szíve ízei gasztronómiai rendezvényen is bemutatkoztak. Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke kiemelte, hogy a megye turizmusa az országos átlagnál jobban teljesített tavaly. A megyében nagyon erős az öko- és rendezvényturizmus, ezúttal a gasztronómiát hívták segítségül, hogy felkeltsék  az érdeklődést Jász-Nagykun-Szolnok megye, az Alföld szíve turisztikai kínálata iránt. Ennek megfelelően az érdeklődőket igazi gasztronómiai ízparádé várta: úgy mint karcagi birkapörkölt, karcagi ferdinánd, mezőtúri disznóság és savanyúság, túri perec és más mezőtúri sós és édes sütemény, jászsági méz, szolnoki gulyás pogácsa, a szolnoki habos isler, abádszalóki kézműves csokoládé, helyi kézműves sajtok, lekvárok, szörpök és hogy mindez jobban csússzon, kétpói szilvapálinka.

A gasztronómiai bemutató kísérőrendezvényeként a kiállítás nagyszínpadán Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke mutatta be a Természet Operaháza című Tisza-tavi Fesztivált. A Tisza-tónál megálmodott rendezvény idén július 15-16-17-én zajlik. Az Európában egyedülálló háromnapos eseményen kerékpározhatnak, csónaktúrázhatnak is a komoly zenét és táncot kedvelők egy csodás természeti környezetben.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere felidézte a megye kedvező turisztikai adatait: eszerint a vendégéjszakák száma tavaly meghaladta az 520 ezret, és várhatóan az idén is hasonlóan alakul. A vendégforgalom 70 százalékát négy település: Cserkeszőlő, Berekfürdő, Szolnok és Tiszafüred produkálja. Magyarország 50 leglátogatottabb települése közé két Jász-Nagykun-Szolnok megyei került: Cserkeszőlő a 27., Berekfürdő a 33. a rangsorban. A számos rendezvény közül külön kiemelte a Gulyás fesztivált – ahol nem csak magyar és székely gulyás lesz, de rénszarvasból is készül -, valamint a nagykörűi cseresznye fesztivált, a jászberényi csángó fesztivált és a karcagi birkafőző fesztivált. No persze a szolnoki halászlét éppúgy ajánlotta mindenki figyelmébe, mint a tojáshabbal töltött szolnoki islert. Mindezek mellett Szolnok még szép érintetlen környezettel is szolgál, mint amilyen a Tisza és a Zagyva partja, de a termálfürdőt és számos látványosságot is büszkén tudja a város bemutatni országnak-világnak.

Marsi Gabriella, a rövidesen megnyíló szolnoki RepTár marketing igazgatója elmondta, hogy a Kelet-Európában egyedülálló repüléstörténeti kiállítást a műemléki Indóházban, a mellette található Hangárban és Vízházban, valamint az ezeket övező területen alakították ki. Arra törekedtek, hogy ne csak a haditechnika és a repülés szerelmeseinek kínáljon élményteli szórakozást, hanem családi programként is vonzó legyen. A látogató a hagyományos múzeumi eszközök, tárlók mellett megannyi interaktív és elektronikai eszköz, egyedi fejlesztésű applikáció segítségével nyerhet bepillantást a magyar repüléstörténetbe.

Katona Ilona, az Észak-alföldi régió marketing igazgatója arról számolt be, hogy az észak-alföldi térség turizmusa tavaly rekordot döntött, a KSH előzetes adatai alapján a kereskedelmi szálláshelyeken 728 ezer látogató 1 millió 967 ezer vendégéjszakát töltött el, ami 10 illetve 8,6 százalékos növekedést jelent. A tendencia folytatódni fog, hiszen új attrakciók fognak megnyílni, és a 2016-os év is hasonlóan jól fog sikerülni. Az Észak-alföldi régió az idén csaknem100 négyzetméteres standon mutatkozott be az Utazás kiállításon.