Rácz Aladár ünnepe

Március 2-án, szerdán 17 órakor, a Városi Könyvtárban Rácz Aladár születésének 130. évfordulójáról emlékeztek meg.

Rácz Aladár (1886-1958), cimbalomművész Jászapátiban született. 16 évesen már Budapesten muzsikált, majd Párizsban élt 25 évet. Első önálló komolyzenei hangversenyét Zürich-ben, majd Lausanne-ban adta.

Ettől kezdve fordult a zeneszerzők figyelme Rácz Aladár és a cimbalom felé. Játszott Párizsban, Rómában, Kairóban, Svédországban és Svájcban. Hangversenyein ötvözte a barokk zenei repertoárját a magyar és román népzenei improvizációival. A cimbalomművész meghódította a világot.”Rácz Aladár érdeme, hogy a cimbalom koncertinstrumentummá emelkedett.” A művész az elsők között kapott Kossuth-díjat 1946-ban. A Zeneakadémián 1938-tól egészen haláláig tanított. Az emberek, barátai, muzsikus társai szerették és tisztelték őt.

A megemlékezést a Rácz Aladár Zeneiskoláért Alapítvány és a Rácz Aladár Alapfokú Művészeti iskola rendezte meg. A Városi Könyvtár folyosóján megkoszorúzták Rácz Aladár emléktábláját, majd a könyvtár nagy olvasó termében az iskola tanulói és nevelői rövid koncerttel tisztelegtek a neves művész születésének emlékére.