Jól vizsgázott a jégpálya a diákolimpián.

A jászberényi fedett műjégjégpálya adott otthont a 27. alkalommal rendezett Rövidpályás Gyorskorcsolya Országos Diákolimpiai Döntőjének három napon át, március 4-5 és 6-án.

A rangos eseményt városunk polgármestere nyitotta meg: -„Nagy öröm számomra, hogy a jégpálya befedése után ilyen nagy fontosságú országos rendezvénynek ad helyet Jászberény. Minden bizonnyal városunk jégsport múltjának is eredménye, hogy a Magyar Diáksport Szövetség ezt az építményt jelölte meg a döntő helyszíneként.” – hangsúlyozta Dr. Szabó Tamás. Majd Salt Lake City olimpikonjának, Győriné Nagy Mariannak közreműködésével a versenyzők letették az ilyenkor szokásos olimpiai esküt.

Míg a 12 csapat 160 versenyzője kellően bemelegített az előfutamokra, volt időm Orendi Mihállyal, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ügyvezető igazgatójával szót váltani. A sportvezető megerősített a polgármester úr szavait a jászberényi jeges sport eddigi sikereivel kapcsolatban. Továbbá elismerését fejezte ki a város felé, hogy egy ilyen impozáns fedett pályával várta a diákolimpiai döntő résztvevőit. Természetesen a szomszédos Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium igazgatónője, Pomázi Imréné is jelen volt a megnyitón. Aki elmondta, hogy a jégpálya befedése óta külön osztályt indítottak a jégsport képviselőinek. Ennek már látható jelei is vannak, hiszen a berényi és a megyei csapat tagjainak 80 %-a, tanintézményükből került ki. A megyeit azért említette, mert Jász Nagykun Szolnok megye is indíthatott egy csapatot, Szőllősiné Kárpáti Ágnes vezetésével. A testnevelő tanárnő elmondta, hogy Jászárokszállás mellett, szinte jászberényiek alkotják a csapatát, de bánatára a kis team igen foghíjas, a sok megfázásos megbetegedések miatt.

1. négyes.jpg

1. helyezett női váltó: Kovács Vivien, Sziliczei-Németh Rebeka, Szalkai Dóra és Cseh Liliána. (Fotó – Gémesi Balázs)

A diákolimpia döntőjének mozgatórugója ezúttal is, Belovai József a berényi csapat edzője volt, aki a magyar válogatott utánpótlástrénere is egyben. Belovai tanár úr nagy tapasztalattal rendelkezik a diákolimpiák tekintetében, hiszen az általa vezetett berényi alakulat, már négy ízben lett első és most 3. alkalommal ad otthont a lebonyolításnak. –„Szerencsére most nem kell izgulnunk, hiszen a fedett pálya nincs kitéve az időjárás szeszélyeinek” – mondta mosolyogva. Szokásos barátságos mosolya kezdett alábbhagyni főleg az első nap délutánján, – ekkor rendezték a hosszabb távok futamait -, hiszen több tanítványának „nagyon csúszósnak” bizonyult a hazai a pálya. Sziliczei-Németh Rebeka ugyan végig talpon maradt, de mint elmondta elégedetlen volt 2. helyével. Ez teljesen érhető is, hiszen a diákolimpián csak hoki korcsolyával lehet versenyezni. Rebeka viszont a korosztályos válogatott tagja, így természetesen shor trackkorcsolyát használ versenyein, amivel viszont egyéni csúcsot is javított nemrégiben. Csapattársa Gazsi Botond viszont, a megszokott korcsolyájával léphetett jégre, így nem maradt el a kitűzött cél, azaz első lett a hosszú távon.

botond.jpg

Gazsi Botond:Jászberény legeredményesebb fiú versenyzője. (Fotó – Gémesi Balázs)

Még számomra is, – aki elég sűrűn megfordulok a jászberényiek edzésein – örömteli volt látni, hogy a rendező klub versenyzőinek szülei, milyen szorgosan tevékenykedtek a három nap alatt. Az öltözők előtti folyosón alig lehetett megmozdulni, de mindig akadt egy anyuka, aki segítségünkre sietett. Mások teával, és a szokásos zsíros kenyérrel látták el a nebulókat. Az apukák pedig a technikai dolgokban, pl. a védőszivacsok elhelyezésében serénykedtek. Pomázi Gábor a JSE elnöke meg is jegyezte, hogy: -„ez a rendezvény nem jöhetett volna létre, ha a szülők nem segítettek volna ilyen lelkesen! ” Segítségükre az utolsó felvonásban is nagy szükség volt, hiszen az eredményhirdetés előtt – köszönhetően a sok támogatónak – alig győzték a jégre hordani az ajándékokat. Ezt követően már csak egy jó helyet kellett megcélozniuk, ahol kézbe vehették az előre elkészített fényképezőgépeket és videó felvevőket, hiszen az ünnepélyes eredményhirdetésen volt mit megörökíteniük. Pl. az első nap után kissé szomorkás Sziliczei-Német Rebekát, aki már széles mosollyal vehette át aranyérmeit, mind az egyéni mind a váltó tagjaként. Gazsi Botond is halmozta aranyérmeit és mellette mindketten különdíjat is átvehettek, mint Jászberény legeredményesebb versenyzői.

rebeka.jpg

Sziliczei-Németh Rebeka:Jászberény legeredményesebb lány versenyzője. (Fotó – Gémesi Balázs)

Természetes a többieknek is kijár a dicséret, hiszen az alábbi helyezések beszédesek. Lencse Lívia adatai alapján sikerült táblázatba foglalnunk a végső eredményeket. A (JNKSz) jelzőt a megyénket képviselő sportolók neve mellé írtuk.

kori tabla - 1.jpg

kori tabla - 2.jpg

kori tabla - 4.jpg

A csapatversenyt Komárom-Esztergom megye nyerte, 2. Jászberény, 3. Miskolc, JNKSz megye pedig a 6. helyen végzett.


1. a fiúváltó.jpg

fiú váltó a dobogó tetején…  (Fotó – Gémesi Balázs)


csúszik a jég.jpg

Voltak akik "kimélték" korcsolyájukat…