Korsós Miklósra emlékeztek – ismét az Eurotrans nyerte a kupát

Jászapátin már több éves hagyománya van annak, hogy minden év elején teremfocitornát rendeznek az egykori legendás testnevelő tanár, Korsós Miklós emlékére.

Korsós tanár úr 40 évig dolgozott a helyi középiskolában, így természetes, hogy ezúttal is a Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium, Szakképző Iskola, Kollégium rendezte az emléktornát február 14-én, immár 4. alkalommal. Az ünnepélyes megnyitóra felsorakozott futballcsapatok tagjait Farkasné Besenyei Mária a tanintézmény igazgató helyettese köszöntötte. Majd a Hatvanban testnevelő tanárként és kézilabda edzőként dolgozó egykori tanítvány, Gulyás József emlékezett testnevelő tanárára.

„Más pályára készültem, de Miklós bácsi személyisége győzött meg arról, hogy testnevelő tanár lettem. A tanár úr intelmei nagyon sok testnevelési órán eszembe jut. Tanításai közül a csapategység az, ami nagyon fontos számomra. Megkövetelem – mert Ő is így tett – hogy ne menjünk feltett kézzel egy erősebb ellenfél ellen, tiszteljük ugyan őket, de tisztességes eszközökkel nyerjünk.” – fogalmazta meg Gulyás József.  
A hatvani testnevelő, nagyon sok emléket is őriz egykori tanáráról. Ezek közül legemlékezetesebb számára egy kézilabdameccsen aratott győzelem, ami sok-sok évvel ezelőtt a fővárosban történt. Akkoriban Budapesten a Madách Gimnázium az ország egyik legerősebb csapatának számított, ennek ellenére legyőzték őket. A meccs után Korsós tanár úr huncutul rájuk kacsintott és megdicsérte őket, hogy – „gyerekek, ez férfimunka volt a javából”! 

A Korsós tanár úr sport iránti szeretetét és ez irányú tevékenységét kiemelte Kladiva Imre apátplébános is, aki fiatal korában maga is futballozott és a tanár úrral nagyon jó barátságot ápolt. A mini ünnepség után, Farkas Ferenc Jászapáti polgármesterének kezdőrúgásával indult útjára a focilabda.

A megkérdezett játékosok nagyon jó kezdeményezésnek tartották az emléktornát. Tajti Bence – aki a hétköznapokon az Újpest U-19-es csapatának kapusa – szívesen töltötte barátai között a hétvégét, mert mint mondta, ez neki ez egy nívó, hogy ezen a tornán pályára léphet. Ő a többszörös kupagyőztes Eurotrans együttesében lépett pályára. „Ezúttal sem lesz egyszerű nyernünk, mert mindenki a kupavédőt szeretné legyőzni, de ezzel együtt is újra el szeretnénk hódítani a kupát”. – nyilatkozta a kapuvédő.

-„A teremtorna két szempontból is nagyon jó. Egyrészt összehozza a focistákat, a sportolni vágyókat, másrészt a tanár úrra is emlékezünk. Dicséretesnek tartom, hogy a két testnevelő tanár minden évben felvállalja a torna lebonyolítását.” – mondta Kolláth Bálint, a jászszentandrásiak kapitánya.

-„Természetesen minden csapat számára fontos a helyezés, de leginkább a futball szeretete és a baráti együttlét a fő hangsúly számukra. Bár volt már sikerünk ellenük, de mi is az Eurotrans csapatát tartjuk a legjobbnak. Nagyon szeretünk futballozni azért jöttünk el, így nem lesz sértődés, ha más nyer. Számunkra a barátság a fontos és az, hogy újra találkozhatunk a régi társakkal.” – ezt már Gulyás Ferenc a Sofőrök csapatának tagja mondta el.

Az Urbán Ferenc és Velecki János szervezésében zajló torna során, a legjobb 8 csapat maradt állva vasárnap délutánra és innentől már kieséses rendszerben lehetett a kupa közelébe kerülni. Nos, Tajti Bencének igaza lett, nagy csatában büntetőrúgásokkal ugyan, de az Eurotrans sikerével zárult az emléktorna.  2. lett a Téba Tüzép, 3. a Golden Boys, 4. helyen pedig Szentandrás együttese végzett. A torna legjobb kapusa Tajti Bence lett, a gólkirályi címet pedig Oláh István érdemelte ki, aki a Kisebbség csapatát erősítette a Korsós Miklós emléktornán.