Fórum Jászapáti sportjáról

Jászapáti Önkormányzatának Sport, Idegenforgalmi és Környezetvédelmi Bizottsága február 8-án délután a Polgármesteri Hivatal tanácstermében egyeztető fórumot tartott a sportágak népszerűsítése érdekében. A város vezetői mellett a helyi sportvezetők és az iskolák testnevelő tanárai cserélték ki tapasztalataikat.

Ifj. Pócs János az önkormányzat Idegenforgalmi és Környezetvédelmi Bizottságának elnöke nyitotta meg az egyeztető fórumot. Majd elsőként azok a sportvezetők számoltak be tevékenységükről, akik a város számára még nem eléggé ismert sportágakat karoltak fel.   

A Hip-Hop Zumba Fitness tánccsoport 2010 óta működik Bója Gréta koreográfus, táncoktató vezetésével. Ez a tánc lendületes, fiatalos stílusú, jó önkifejezési forma a fiatalok számára.  Edzéseiket általában harmincan látogatják, és van óvodás csoport is 10-12 gyerekkel. Ők magyar gyermekdalokra táncolnak, és játékos, mozgásos formában fejlesztik kreativitásukat, mozgáskoordinációjukat. A középiskolás csoport 12 stabil taggal működik. Ők folyamatosan készülnek fel táncversenyekre és már szép már eredményeket értek el. Gond, hogy a mozgásfejlesztéshez tükrös teremre lenne szükség, amellyel egyedül a Művészetek Háza rendelkezik, amit hetente csak egy órára kapnak bérbe a terem foglaltsága miatt.

Ballagó Edit lovasoktató elmondta, hogy maga a lósport, igen költséges. Viszont a szabadidős lovas élmények szerzése, amelyet csoportos gyerekfoglalkozások keretében tartanak, már megfizethető. – Óhatatlan fegyelmet, rendet tud teremteni egy lovas foglalkozás, az állat nagysága tekintélyt parancsol. Egy lóval futószárazva, egy óra alatt két gyermeket szoktam lovagoltatni. Ez idő alatt, különböző tornagyakorlatokat végeznek lépésben, ügetésben és vágtában. A lovon biztonságban ülő gyermeket, felnőttet szoktam elengedni szabadon egy 20*40-es négyszögbe ahol különböző lovardai alakzatokat kell végrehajtaniuk. – mondta el az ülésen Ballagó Edit.

A Jászapáti Városi Sportegyesület Fitness szakosztállyal bővült, amelynek foglalkozásait Káplárné Nagy Margit vezeti. 2010-ben öten kezdték meg tevékenységüket, de ma már 22-en vannak. Fő céljuk a gyermekek és a fiatalok sportos életre való nevelése. Ennek érdekében arra ösztönzik a csoport felnőtt tagjait, hogy a gyerekeket is vigyék a közös tornára, mert így mutathat követendő példát a szülő a gyermekének. Nyitott a szakosztály bárki jelentkezhet tagjaik sorába, foglalkozásaikon a gyerekektől a nyugdíjas korú hölgyekig minden korosztály képviselteti magát. Edzéseiket, foglalkozásaikat a Művészetek Házában tartják heti két alkalommal, kedden és csütörtökön.

A Nippon Zengo abszolút ősi Kyokushin Karatéra épülő mozgáskultúra, új küzdősport-aerobik, amely mind mentalitásában, mind gyakorlati végrehajtásban a leggyorsabb, a legkeményebb és a leghatékonyabb mozdulatokra törekszik. Ez egy realista, valódi önvédelem, mely az aerobik lazaságával, könnyedségével abszolút a tömegsport szerelmeseivé válhat. A tréning, nagyon pörgős, tempós zenére, fergeteges ütemre zajlik. Épp három éve, hogy Jászapátin elindultak az edzések és az óta is, töretlen lendülettel folynak. Természetesen ez a klub is nyitott, ahová elsősorban a felnőtt mozogni, sportolni vágyó hölgyeket várja a klubvezető Majtényi Ágnes.

Az újak mellett a már jól ismert klubok is beszámoltak eredményeikről. Béres Zsolt az erőemelő Famílya FC vezetője elmondta, hogy sikeres évet tudhatnak maguk mögött. Ők főleg a fiúk jelentkezését várják.  Ez évben legalább öt jelentős versenyre szeretnének elutazni.  

Dr. Nagy-Hinst István a Kígyó Dojo HSE elnöke a város sport iránti elkötelezettségét emelte ki hozzászólásában és megköszönte egyesülete támogatását. Elsorolta a kiemelt versenyeken elért eredményeiket és ígérete szerint tovább folytatják országosan is elismert tevékenységüket.  

A városi támogatást a Jászapáti Sport Egyesület elnöke Czifra László is méltatta és megköszönte. A sakkozóknál kiemelte a háromszoros megyei diákolimpiai bajnok, Javorek Janka teljesítményét. Aki ugyan ez évtől a Debreceni Sakkiskola színeiben ül asztalhoz, de továbbra is náluk tanul. Ezért felajánlotta – kettős igazolással – a versenyzési lehetőséget a JVSE részére, amennyiben ismét megyei csapatot indítanának. Az úszószakosztályukból Csintó Botondot emelte ki és azt is elmondta, hogy az úszás népszerűsítése érdekében nyáron úszótábort szerveznek.

A Jászapáti VSE úszószakosztály vezetője, Urbán Ferenc arról szólt, hogy tanítványai mindannyian 14 éven aluli fiatalok, akik iskola után szabadidejükben végzik sporttevékenységüket. Sajnálatosnak tartja, hogy 14 év fölött már csak a tehetségesek maradnak benn a rendszerben, akik a nagyobb egyesületeknél végzik edzésmunkájukat. Ezért a serdülő és ifjúsági kategóriában már kevesebb számú versenyző található. Nehézség, hogy a sportág jellegéből adódóan ingerszegény környezetben vannak a foglalkozások, ezért az alacsonyabb monotónia tűrésű gyermekek hamarabb lemorzsolódnak, még mielőtt elérhetnék a versenyre alkalmas tudásszintet. A sportág népszerűsítése érdekében a nyári szünidőben ők is úszótábort szerveznek az érdeklődő gyermekek részére.

Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium, Szakképző Iskola, Kollégium Tájfutó Szakosztályának vezetője Kissné Kis Mária testnevelő tanárnő arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az elmúlt évek alatt többen képviselhették tanintézményüket és hazánkat a Junior Világbajnokságokon és Ifjúsági Európa Bajnokságokon. Sportáguk nagyon alkalmas a természet megszerettetésére, és annak megóvásának a kialakítására. Nem az eredmény hajszolása a legfontosabb számunkra, hanem minél szélesebb korosztály bevonása a rendszeres mozgásba, kimozdítva ezzel a gyerekeket a számítógép elől.

Pető Béla a Jászapáti VSE elnöke viszont elmondta, hogy szerencsére a lemorzsolódók helyett vannak új jelentkezők. Kiemelte a Lóczi Tibor által vezetett birkózó szakosztályt, akiknek munkájára a Magyar Birkózó Szövetség is felfigyelt, ezért nekik adják az Országos Bajnokság lebonyolítását az ősszel.

Az asztalitenisz szakosztályukat Járvás Róbert vezeti és az utóbbi időben – főleg a szórólapok megjelenése óta – új fiatalok jelentek meg edzéseiken, ahol öt asztalon gyakorolhatnak. A megyei bajnokságban még nem szerepelnek jól, de nem is az a fő cél, hanem minél több fiatal szorgoskodjon a pingpongasztalok mellett.

Móczó Gábor az Általános és Alapfokú Művészeti Iskolafiatal testnevelő tanára is megerősítette Pető Béla szavait, azaz a labdarúgás utánpótlás terén – ahol ő vezeti az edzéseket – nem tapasztal lemorzsolódást, mert szerinte a fiatalok szeretnek futballozni.

Jászapáti polgármestere, Farkas Ferenc örömét fejezte ki hogy a sportvezetők, testnevelő tanárok szívükön viselik a fiatalok rendszeres sportolásra való nevelését. Továbbra is támogatásukról biztosította a sportágak képviselőit.

Az egyeztető fórum végén szó volt a Sportágválasztó Napról is. Elhatározás született arról, hogy még a nyári iskolai szünet előtt mindenképpen megtartják, szintén a sportágak további népszerűsítése céljából.