Szocialista reformjavaslatok

Az MSZP zászlaja alatt Balogh Béla jászberényi elnök és Demeter Márta országgyűlési képviselő tájékoztatták a helyi sajtó képviselőit az Orbán kormány oktatáspolitikájával kapcsolatos véleményükről.

Balogh Béla, a Magyar Szocialista Párt jászberényi elnöke, önkormányzati képviselő a Tóth utcai pártházban köszöntötte a helyi média képviselőit február utolsó keddjén délután.

A tájékoztató vendége volt Demeter Márta, az MSZP országgyűlési képviselője, aki pártja álláspontját fejtette ki a kockásinges megmozdulással kapcsolatban. Elmondta, hogy az MSZP is csatlakozott a jelenlegi, központosított oktatási rendszer ellen fellépők táborához. Javaslatuk szerint a tankötelezettséget ismét a 18 éves korhatárhoz kellene kötni, a KLIK-et meg kellene szüntetni és az iskolákat az önkormányzatok fenntartásába helyezni, ahol erre van anyagi fedezet.

Az MSZP oktatáspolitikai reformjaihoz kapcsolódva Balogh Béla elmondta, hogy a márciusi testületi ülésre javaslatot nyújtott be, amiben az áll, hogy Jászberény Városi Önkormányzat vegye vissza a jelenleg KLIK-hez tartozó iskolákat. Véleménye szerint a város költségvetésébe beleférne az iskolák fenntartása, ami szerinte megegyezne azzal az összeggel, amivel jelenleg is támogatja a KLIK helyi intézményeit. A gyerekek és a szülők érdekeit szeretnék képviselni és ezért tett javaslatot arra, hogy „azokat az iskolákat, amiket a város fenn tud tartani, azt vegye vissza”.