Megtaláltuk Óperenciát

A Gergely Theáter ismét Jászberényben horgonyzott le, ezúttal a legkisebbeknek kedveskedve a népszerű Grimm mesével, Csipkerózsika történetével.

A kerek erdő szélén, túl az üveghegyen, az Óperenciás-tenger partján találták magukat a vasárnapi gyerekmaitné nézői, ahol képzeletben az esős februári szürkeségből a forró, színes nyárba csöppentek. Gergely Róbert utazó színháza ezúttal a Grimm testvérek klasszikus meséjét hozta el a környékbeli gyermekeknek, akik szüleikkel teljesen megtöltötték vasárnap délelőtt a Lehel Film-Színház nézőterét.

Szinte bombaként robbant be a csipkebokor éneke az előadás első képeként, amit hatan személyesítettek meg egyedi zsákjelmezeikben. Az eredeti meséhez képest újdonság volt Bonifác alakja is, aki felidézi nagymamája meséjét Csipkerózsikáról. A történethez Tolnay Klári kölcsönözte hangját, melyet a cserfes kisfiú, Bonifác szakított meg időnként és kérdezgette a gyerekeket.
Nem könnyű feladat a sokak által ismert Csipkerózsika történetét úgy színre vinni, hogy akkor is fenn tartsa a nézők figyelmét, ha a történetet már ismerik. A mesemusical dalbetéteit ugyan playback-ről hallhattuk, de a színészi játék, a poénos jelenetek hozzátettek annyit az előadáshoz, hogy e felől teljesen eltekintettünk. Ma már egyre több előadásban a közönség is részese lehet a színjátéknak. Így volt ez ennél a darabnál is, ahol a közvetlenség, az interaktív előadói forma még közelebb hozta a gyerekeket a mese szereplőhez. A király és a királyné, de Csipkerózsika is gyakorta leült a színpad szélére, vagy sétálgatott a közönség sorai között. Tucatnyi szerencsés és bátor apróság pedig a színpadon lehetett részese az újszülött királylány keresztelőjének. Testközelből tapasztalhatták meg a jóságos tündérek kedvességét, de a gonosz boszorkány ördögi hangját is, amitől néhányan meg is szeppentek.

Az átok pedig beteljesült, amikor Csipkerózsika betöltötte a 15. életévét és minden igyekezet ellenére mégis megszúrta az ujját a rokkával. Az egész palotára álom borult és mindent benőtt a csipkebokor. Azonban – ahogy ez a mesében lenni szokott – jött a megmentő, a délceg királyfi, aki csókjával megtörte a varázslatot. „Száz veszélyen, száz kalandon át megtaláltam Óperenciát, hogy legyőzzem a gonosz, vén banyát, s felébresszem Csipkerózsikát.”