Jászberényi abszurdok

Gedei József (DK) önkormányzati képviselő és Gregor István, az önkormányzat Városüzemeltetési Bizottságának külsős tagja február 19-én, 10 órakor a Jászberényi Városházán sajtótájékoztatót tartott helyi önkormányzati ügyekről.

A „Jászberényi abszurd” címet viselő eseményen az első téma a Dalkia-ügy volt, melyről elhangzott, hogy 2015 év végén a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Főügyészség megszüntette a helyi kórház átalakításával kapcsolatban indított vizsgálatot. Ebben az ügyben Gedei József és egy magánszemély feljelentést tett, viszont panasszal csak Jászberény Városi Önkormányzata, mint sértett élhetett volna. Ezért a polgármesternek javasolta, hogy szíveskedjen panaszt tenni, de ő nem élt ezzel a lehetőséggel, mivel a várost nem érte kár.
A második téma az idei költségvetés volt, melyről Gedei József elmondta, hogy nem szolgálja a város hosszú távú dinamikus fejlődését. Természetesen a várost, a város gazdaságát segítik az infrastrukturális fejlesztések, de nagyon fontos, hogy a helyi fiatalok ne vándoroljanak el a városból. Jászberény Városi Önkormányzatának segíteni kellene abban, hogy a munkavállalók tisztességes bérben részesüljenek munkájukért. „Az a legnagyobb problémája a jászberényieknek, a jászberényi fiataloknak, hogy lehet ugyan munkát találni, még közmunka is van, de ebből megélni, ebből perspektívát kialakítani, családot fenntartani nem.”

A várost elkerülő körgyűrű harmadik szakaszának befejezése alapvetően fontos kérdés. Gedei József azt javasolta, hogy a város vállaljon önerőt ennek a megvalósításához, hiszen mindez a város gazdaságát, a helyi fiatalok megtartását szolgálná. Mindaddig, amíg a város nem közelíthető meg optimálisan közúton, és Jászberény város főterén naponta több ezer kamion megy át, addig a képviselő szerint az ilyen költségvetési előirányzatokat abszurdnak kell minősíteni.
A harmadik témaként a szólásszabadság és Budai Lóránt személye került szóba. Gedei József abszurd dolognak tartja, hogy egy képviselőt azért fosszanak meg állásától, mert az valamilyen módon sérti az adott foglalkoztató érdekét. Arról is nemtetszését fejezte ki, hogy Budai Lórántot leváltották bizottsági elnöki posztjáról. „Ez nem ilyen egyszerű. Nem a polgármester dönti el, hogy kivel, hogyan akar dolgozni. Jászberény város lakói, választópolgárai döntik el, hogy kivel, hogyan akar dolgozni a város.”

A szerkesztőben felmerült, hogy ez utóbbira persze legjobb ismert megoldás a választás, amelyen a város lakói tavalyelőtt tényleg eldöntötték, kivel akarnak „dolgozni”. Erről azonban ezúttal kimondva nem esett szó, ahogy a három abszurdként tálalt téma párjáról, a képviselő költségvetési módosító javaslatairól sem. Mint emlékezetes, a gumikerekes elektromos kisvasútra egymilliárd, a sportcsarnokra négy milliárd forintot szánt volna fejlesztési hitelből Gedei József. Igaz, utóbb ezeket a javaslatait maga nevezte ugyancsak abszurdoknak, visszavonva azokat.
Végezetül elmondták, céljuk az, hogy az észsértő eljárásokat, megoldásokat csökkentsék. Szerintük ez a szerepük a város lakóinak érdekében.