Woody Allen négyszer

A Lehel Film- Színház február 11 és 20 között négy alkalomból álló vetítés sorozattal tiszteleg Woody Allen író, zenész, humorista, rendező, producer filmes munkássága előtt.

Múlt hét csütörtökön a Manhattan című fekete-fehér vígjátékkal indult a retro filmklub, majd szombaton a Hanna és nővérei című, a legjobb forgatókönyvért járó jutalommal kitüntetett alkotást tekinthettük meg a kisteremben.
A Hanna és nővérei az egyik legnagyobb bevételűként számon tartott Woddy Allen film, melyben a rendező színészként is szerepet vállalt. A sztori három év történéseit foglalja egy családi ünnep, az amerikai lét szimbólumaként is számon tartott hálaadási vacsora keretébe. Három nővér, három különböző karakter és a hozzájuk tartozó férfiak viszonyát gubancolja össze, majd simítja ki a történet.  Szerelmi háromszögek, sőt négyszögek, válás és esküvő, viharos érzelmek és közömbösség, betegségek és szakmai válságok sűrítménye a vászonra vitt 103 perc.

Woody Allen ebben a filmben is szinte saját magát alakítja. Ő Mickey, az egyik nővér, a hűvös Hanna, volt férje és a labilis lelkületű középső testvér leendő házastársa. Mickey a hipochonder tévés, aki alkotói válsággal küzd, aki élete közepén még mindig az élet értelmét keresi, aki évente más vallásban keresi a választ a nagy kérdésre. Közben megküzd egy képzelt agytumorral, elfuserál egy öngyilkosságot és orvosilag megállapított terméketlensége ellenére gyermeket nemz.
A sajátos Woody Allen féle humorral átszőtt cselekmény nagyon is súlyos kérdéseket feszeget. Válás, házasságtörés, érzelmi és szerektől való függőségek, időskori válságok, munkahelyi problémák a tréfa köpenyébe burkolva jelentkeznek a cellulózon. Feszültséggel teli film, melybe a humor olt érzelmi fájdalomcsillapítót.

A filmklub sorozat további részeire csütörtökön A jade skorpió átka című vígjátékkal és szombaton a Hollywoody történettel várják a Woody Allen rajongókat.