Határtalan szeretet

Örkény István Macskajátékának kétszemélyes változatát keltette életre csütörtök este a Főnixben két nagyszerű színésznő, Tordai Teri és Béres Ilona.

Szolnok megye szépei, az egykor gyönyörű, ma már hervadó szépségű Szkalla lányok életét ismerhetjük meg a színre vitt tragikomédiából. A Gizát alakító Tordai Teri a maga hűvös eleganciájával tökéletesen megtestesíti a németországi aranykalitkában élő gazdag, béna testvér szerepét. Béres Ilona harsány természetességével, fantasztikus humorával és érzékenységével Erzsi szerepét formálja meg, aki az itthon maradt szegényebbik testvér. Ugyan Erzsi él nélkülözésben, de ő valóban él, míg Gizi testileg és lelkileg is csak vegetál.  Talán a külvilág felé Giza biztonságos élete az irigylésre méltó, de a húg szertelen életöröme a sok átélt tragédia ellenére is magával ragadó.

A testvérek párbeszéde írásban és telefonon zajlik. Ezeken a kommunikációs csatornákon bontakozik ki előttünk a szereplők ifjúsága és jelen élete, gondolataik, kétségeik, vágyaik. Erzsi életen át tartó titkos szerelme, mely nevetést és könnyet vált ki a nézőből, Giza sajnálatra méltó üres élete gyomorszorítóan szomorú érzéseket ébreszt. A nővérek lelki összekapaszkodása, az egymás dorgálásában megmutatkozó aggodalom monológszerű párbeszédekben ölt formát a műben.  A dramaturgiailag kevés mozgást igénylő darabban az átütő szöveg mellett a gesztusok, a mimika és hangsúly játszotta a főszerepet.

A két színésznő briliáns tehetségét a berényi népes közönség előtt második alkalommal is bizonyította. Elhitették velünk, hogy a lelki kötelékek összetartó ereje nem ismer testi és fizikai határokat, a szeretet és a szerelem örök és kortalan.