Magyar Kupa-bronzérmes a JRK

Amire a szezon előtt talán kevesen számítottak, megvalósult: a Jászberényi Röplabda Klub története során másodszor, több mint egy évtized után először bronzérmet szerzett a kupában!

A berényi röpisek nem kisebb tettre vállalkoztak péntek késő délután, mint a jászberényi röplabdasport történelmének átírására: a JRK ugyanis legutóbb 12 esztendeje tudott érmes lenni a Magyar Kupában. Az ellenfél az a Nyíregyháza volt, amely ellen idén már kétszer győztek a mieink a bajnokságban – ebből azonban nem igazán indulhattunk ki, mert egy négyes döntő más kávéház.

Két nyíregyházi pont után nagyon gyorsan rendezték a soraikat a berényi lányok, akik 7-0-s szériát mutattak be! Ebben a periódusban főként csapatkapitányunk, Ivana Gardovic volt elemében, aki gyors egymásutánban négy pontot is ütött, s az északkelet-magyarországiak három pontnál közelebb nem tudtak lopódzni a Zagyva-partiakhoz. Főként szélső ütőink révén több ízben is remekelt a JRK, Dragana Brkovic a szokásos váratlan és ravasz megoldásával pedig 16-11 volt ide. Magas színvonalú játékot hozott az első játszma, s mind a mezőnymunka, mind pedig a támadás-befejezés kiválóan működött jászberényi oldalon. 23-17 után Dragana Brkovic sáncával szettlabdához jutott a Jászberény, majd meg is nyerte az első játszmát (25-17)!

A foggal-körömmel küzdő megyeszékhelybeliek nem adták meg magukat, így 5-5-nél egalizált a Nyíregyháza, Pintér Andrea centerpontjával azonban 8-7-es berényi előnynél következhetett a technikai szünet. Ezután is folytatódott a kiélezett játék, de Pintér Andrea és Ivana Gardovic leütésével a minimális előny kedvenceinknél volt. A jászságiak jól szerváltak és jól működött a nyitásfogadásuk is. Két pontnál közelebb nem tudott lopódzni a Nyíregyháza, sőt 19-14-re is ellépett a Berény. Ezt követően 24-19-nél szettlabdához is jutott a Jászberény, amellyel Pintér Andrea szervája révén élt is (25-19)!

Az egészen fantasztikus, hazai hangulatot teremtő szurkolóinknak is köszönhetően 2:0-s előnyhöz jutott a Jászberényi Röplabda Klub – remélni lehetett, hamarosan a meccs is meglesz! Ennek ellenére 5-0-ra vezetett a Nyíregyháza. Lépett is Deme Gábor, aki Irena Mishonova helyett Takács Bernadettnek, Borsos Lili helyett pedig Milica Krstojevicnek adott játéklehetőséget. Ennek ellenére újabb két pontot szerzett a Fatum-Nyíregyháza. Az ezt követő időkérés hatására Milica Krstojevic leütésével végre megszakadt a rossz sorozat. Nagy hullámvölgybe került csapatunk, de egyre inkább összeszedték magukat Dragana Brkovicék – Pintér Andrea leütésével és sáncával 10-5-re zárkózott fel a JRK. Bleicher Nóra és Ivana Gardovic leütésével, illetve nyitásával 11-10-re feljött ellenfelére a JRK. Ahogy megszokhattuk, nagyszerű csapategység és győzni akarás jellemezte ezúttal is a Jászberényt – ennek ellenére 18-14-nél időt kellett kérnie Deme Gábornak. Milica Krstojevic, Ivana Gardovic és Pintér Andrea pontjaival tovább fokozódtak az izgalmak, amire azonban ismét volt válasza a nyírségieknek. Ivana Gardovic leütésből ismét eredményes tudott lenni, majd 21-21-nél – Pintér Andreának hála – egyenlített a JRK. A vezetést azonban még nem sikerült átvenni, sőt 24-21-nél nyíregyházi játszmalabdák következtek. Az időközben becserélt Bleicher Réka hidegvérű támadás-befejezéseivel 24-24! Az Araujóval szemben Bleicher Nóra által bemutatott sánccal már berényi meccslabda következett – ezzel nem sikerült élni, s végül szépített a Nyíregyháza (25-27).

A negyedik játszma elején, 4-1, majd 8-3 volt oda. Egy pontra, 9-8-ra felzárkózott ugyan a JRK, de ebben a lélektani helyzetben is tudott váltani aktuális ellenfelünk, így 12-8-as nyíregyházi vezetésnél időt kért Deme Gábor. Ez a lépés sem törte meg azonban ellenfelünk játékát: nyírségi szempontból 16-11-nél jött a következő technikai szünet. Szurkolóink tudhatják, a berényi játékosokat nem olyan fából faragták, hogy feladnák a küzdelmet – Irena Mishonova leütésével 17-16-ra fel is zárkózott, majd bolgár szélső ütőnk újabb villanásával már nálunk volt az előny! Óriási meccs lett a bronzmérkőzésből: Sikos Petra sánca után ugyanis Pintér Andrea tudott egymás után kétszer pontot szerezni. 20-18 után Milica Krstojevicot sem lehetett megállítani – ahogy Araujót sem (21-19 ide). Végül pedig elképesztő izgalmak után megvan a bronzérem – Ivana Gardovic tette fel a pontot az i-re (25-22)!

Nincsenek rá szavak: az élvonalba tavaly feljutott Jászberényi RK Magyar Kupa-bronzérmes lett! Gratulálunk a berényi röplabdázóknak és persze a szakmai stáb minden tagjának is!

Jászberényi Röplabda Klub – Fatum-Nyíregyháza: 3:1 (17, 19, -25, 22)

Jászberényi Röplabda Klub: Borsos Lili, Irena Mishonova, IVANA GARDOVIC, Pintér Andrea, Bleicher Nóra, Dragana Brkovic. Liberó: Lékó Lilla.Csere: Takács Bernadett, Milica Krstojevic, Bleicher Réka. Vezetőedző: Deme Gábor.Másodedző: Makai Péter. Erőnléti edző: Csirke Dávid.

Fatum-Nyíregyháza: Deborah Araujo, Sikos Petra, Darlene Ramdin, Kovács Edina, Siviya Kioszeva, Franchesco M. G. Del Carmen. Liberó: Tóth Fruzsina. Csere: Andrejkovics Alexandra, Kundrák Eszter, Ilyés Bettina, Vén Eszter. Vezetőedző: Kőhalmi Richárd.

Deme Gábor (JRK): “Nagyon örülök, hogy a szülővárosomnak tudtam ismét érmet szerezni! Ez nagyon-nagyon jó érzés nekem! Egy kicsit a vártnál előbb szereztük ezt az érmet, hiszen azt gondoltam, még egy-két évet várni kell előtte, de nem bánkódunk, hogy már most begyűjtöttük a bronzérmet! Az Újpest elleni, 4-0-s győzelem óta folyamatosan jól játszunk, s az első két játszmában is mi irányítottunk. Sőt a harmadikat is megnyerhettük volna, ha jobban koncentrálunk. A harmadik szett közepétől aztán kicsit felébredtünk és jobban összpontosítottunk. Gondoltam, hogy a cserejátékosok jól tudnak majd beszállni. Szeretnénk a bajnokságban is a négy között végezni!”