Győzött a fény

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar ezúttal Mozart Varázsfuvolájának opera-keresztmetszetével nyűgözte le a hallgatóságot, ahol a hangszerek mesélték el Tamino és Pamina történetét.

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar bérletes előadássorozata második állomásához érkezett vasárnap este. A Lehel Film-Színházban összegyűlt vájtfülű közönség ezúttal W. A. Mozart Varázsfuvolájának opera-keresztmetszetét hallhatta és láthatta.
A komponista egyik legnépszerűbb daljátékában a szabadkőműves eszme három alappillérét vonultatta végig alkotásán: az erőt, a szépséget és a bölcsességet. Utolsó műve Emanuel Schikaneder szövegkönyve alapján készült. A varázsfuvola Mozart egyik legösszetettebb és legnépszerűbb műve, amely minden élethelyzetben tartogat mondanivalót: úgy a gyermekeknek, mint a fiatal szerelmeseknek és az idősebbeknek.

Amíg a színpadon egymás után csendültek fel az ismert darabok Gulyás Nagy György dirigálásában, addig a történet a pódium előtt kelt életre az aranytorkú művészek jóvoltából, karnyújtásnyira a közönségtől. Az emelkedett hangulatú, impulzív nyitányt követően az Éj Királynőjének birodalmába csöppentünk, ahol éppen Tamino herceg menekült a kígyó elől. Az ájult herceget a királynő három szolgálója mentette meg, majd színre lépett Papageno, a madárember, akinek minden vágya az volt, hogy megtalálja a hozzá illő párt, akivel családot alapíthat. Tamino szeme előtt küldetése lebegett, hogy kiszabadítsa Paminát – az Éj királynőjének lányát –, melyben az ajándékba kapott arany varázsfuvola segítette. A Sarastro főpap templomában raboskodó fiatal lány és hőse első látásra egymásba szerettek. A kezdetben jóságosnak látszó gonosz királynőről lehullt a lepel és fény derült Sarastro bölcsességére, aki áldását adta a fiatalok nászához. „A sötétség felett győzedelmeskedett a fény.”

Az eredetileg két felvonásos operának a legnépszerűbb áriái, dalai a tőlük megszokott profizmussal kápráztatták el a közönséget a jubiláló ötvenéves Szolnoki Szimfonikus Zenekar muzsikusai, valamint a színművészek előadásában. Jász-Nagykun-Szolnok megye egyetlen hivatásos szimfonikus zenekarától legközelebb március 11-én, pénteken 19 órakor hallhatjuk Franz Schubert és W. A. Mozart szimfóniáit, változatlan helyszínen.