A fa titkai a múzeumban

A Hamza Múzeum Műhelytitkaink című sorozata hatodik állomásához érkezett szombaton, mely alkalomból a fafaragás praktikáival ismerkedhettek a művészetbarátok.

A fa mívességhez kapcsolódóan újabb kiállítás nyílt a kisteremben, melynek anyagát a városi könyvtár ajánlotta fel a múzeum számára. Az ajándék 1827 alkotást tartalmaz. A gyűjteményben textildíszek, linó és rézkarcok, fametszetek és az elkészítésükhöz szükséges dúcok találhatók. Az anyag létrejöttének nagy része a könyvtár egykori igazgatójának, Arató Antalnak, valamint az akkoriban népművelőként tevékenykedő B. Jánosi Gyöngyinek összefogásából született, akik ösztönözték a hetvenes-nyolcvanas évek művészeit és lehetőséget teremtettek az alkotók kiállításokon történő bemutatkozására is.
A szombaton megnyílt tárlat kifejezetten a fametszetekre fókuszál. Bordás Ferenc festő, grafikus exlibrise, Menyhárt József Öregség című metszete, Gy. Szabó Béla paraszti élet ábrázolásai, Józsa János zenélők című részletekben gazdag metszete, Perei Zoltán rézkarca és Bábu című fametszete, Ágotha Margit sajátos, textilszerű metszete, valamint Liskai Lenke színes exlibrise kapott helyet a falakon. A kiállítótérben megtekinthettünk három dúcot is, amelyeket érdemes volt kézbe venni és ujjainkkal érzékelni az aprólékosan megmunkált anyag szépségét.

A tárlatnyitót a Palotási János Zeneiskola klarinét kvartettjének műsora színesítette. Farkas Edit igazgatónő elmondta, hogy a könyvtártól kapott gyűjteményből időről időre válogatást készítenek és ily módon a közönség elé tárják a bőséges anyagot.
 A fa megmunkálásának titkaihoz tett tanulmányi kiránduláson Hegedűs István faszobrász, a Gyöngyösi Műhely vezetője mutatta az utat a szép számban megjelent érdeklődőknek. A művész bemutatott néhány saját készítésű alkotást, majd a magával hozott véső-arzenál segítségével lehetősége volt bárkinek belekóstolni a fa megmunkálásának titkaiba.