Sztárszakács a menzán

Az elmúlt hónapok alatt tapasztalhattuk, hogy az iskolai étkeztetés ma már nem csupán a gyerekek „bendőjének” megtöltéséről szól, hanem szemléletváltásról és nevelésről is. Kedden Buday Péter mesterszakács a gyerekekkel közösen készített finomságokat az Apponyi iskola konyháján.

Míg a sztárchef érkezésére vártunk, alkalmam volt szóba elegyedni Gál Gáborral, az étkeztető Eurest cég ügyvezetőjével, aki miközben a szakácssapkákat és kötényeket osztogatta az alkalmi kuktáknak, válaszolt néhány kérdésemre. Elmondta, hogy vállalkozásuk fő célkitűzése az étkezéssel kapcsolatos szemléletformálás, az egészséges alapanyagokból, modern technikával előállított ételek megismertetése, elfogadtatása, megszerettetése a gyerekekkel. Ennek érdekében a tanév során több alkalommal várják izgalmas eseményekkel a tanulókat az iskolai menzákon. A múlt héten például nemzetközi hetet rendeztek, ahol a diákok belekóstolhattak a különböző nemzetek ínycsiklandó fogásaiba. Felfedezhették az olasz, a kínai ételek ízvilágát, sőt ehettek marokkói kuszkuszt is. Gál Péter elárulta, hogy a legnépszerűbb, nem meglepő módon, a tésztából készült olasz étel volt.

Az idegen ízek földjére tett kirándulás természetesen nem mindennapi gyakorlat, igyekeznek a hazai alapanyagokat változatos fogásokká alakítani.
Az ízlés régiónként így is különbözik valamelyest, az optimális eredmények érdekében gyakran egyeztet az étkeztető az iskolákkal, hogy a gyerekek a számunkra legmegfelelőbb és leginkább elfogadott, ugyanakkor az egészséges étkeztetés feltételeihez szabott ebédhez jussanak. Az igazgató elmondta, hogy a Jászságban igen népszerű a gombóc és a ragulevesek, ezért itt ezek is bekerülnek a menüsorba.

Mire a három iskolából érkezett tanulók felöltötték a szakácsruhákat és elkészültek a nagy eseményt megörökítő fotók is, megérkezett a tévéből jól ismert mesterszakács. Dörgedelmes hangján, amitől a kisebbek kicsit talán meg is szeppentek, bejelentette az elkészítendő menüt. Persze, amint a kis kukták meghallották, hogy tortillát és kókuszgolyót állíthatnak össze, már nem is volt olyan félelmetes a szigorú ábrázatú chef. Amíg a gyerekek töltötték a lepénykenyereket, addig Buday Péter kifejtette, hogy az új törvényi szabályozás még nem tökéletes, de lényeges előrelépés az eddigiekhez képest. A reformétkezés bevezetése nyomán tapasztalható, hogy újra megjelentek olyan elfeledett zöldségfélék az otthoni kertekben is, mint a cékla vagy a brokkoli. A kérdésre, hogy a gyerekek mennyire nyitottak az új ízek befogadására, elmondta, hogy véleménye szerint a gyerek azt szereti, amit a szülő, nevelő és természetesen ő, mint sztárszakács, jónak tart.

Nos, aki nem hiszi, járjon utána, kérdezze meg a menzás tanulókat! A helyszínen én is megtettem, nem tudom, hogy a nagydarab szakács bácsi személye vagy az asztalon sorakozó finomságok, esetleg ízlésbeli fordulat tette, de egyértelműen kijelentették, hogy szeretik a reform kaját.