Három emberöltő

Szikra Balázsné Ilonka nénit köszöntötték 90. születésnapja alkalmából, aki még néhány hónapja is hódolt kedvenc időtöltésének, a hímzésnek. A Hatvani úti otthonban két évtized alatt készített kézimunkái legszebb díszei a megújult épület falainak.

Ismét szép ünnepre gyűltek össze az Egyesített Szociális Intézmény Naplemente Idősek Otthonában, hogy 90. születésnapja alkalmából köszöntsék Szikra Balázsné Petró Ilonát. Elsőként Nagy András, a Humán Erőforrás Bizottság elnöke átnyújtotta az Orbán Viktor miniszterelnök kézjegyével ellátott emléklapot egy szép csokor virág kíséretében.

Ilonka néni 1926. február 9-én született Jászárokszálláson. Ott nőtt fel, ott ment férjhez és ott nevelték fel két fiú- és két leánygyermeküket. A Jászárokszállási Háziipari Szövetkezetnél dolgozott, ahol kézimunkákat készítettek: ingeket, terítőket hímzett. A varrás szeretete végigkísérte életét, az otthon falait is számos gobelin munkája díszíti és kiállításokat is rendeztek kézimunkáiból.

Férje korai elvesztése után Budapestre járt dolgozni, a Széna téri gyógyszertárban takarított. A fővárosban jó barátokra lelt, akikkel gyakorta jártak színházba és kirándultak országszerte. Combnyaktörése után ő maga kérte, hogy bevonulhasson a szociális otthonba, aminek már húsz esztendeje. Két fia sajnos már nem érhette meg édesanyja 90. születésnapját, de kilenc unokája és kilenc dédunokája boldogsággal töltik el nagymamájuk, dédmamájuk szívét. Az ünneplők körében húzódott meg szerényen Emike néni is, aki nyolc évig volt Ilonka néni szobatársa. Elmondása szerint olyanok ők ketten, mintha testvérek lennének. S, hogy hogyan emlékszik Ilonka néni az elmúlt esztendőkre? „Van az életben minden. Jó is, rossz is…”