A malmok gyorsan őrölnek

Február harmadikán szerdán este Jászberény Városi Önkormányzat képviselő­-testülete a Szelei útra látogatott, a Szatmári Malomba.

A látogatás része volt annak a több éves folyamatnak, amelynek a keretében általában havonta egyszer, a polgármester vezetésével a képviselők gazdálkodó egységeket keresnek fel, hogy a helyszínen ismerkedjenek meg még alaposabban a cégek tevékenységével, mindennapi örömeikkel és gondjaikkal.

201602110011.jpg

Az eddigi tapasztalatok egyértelműen kedvezőek, pro és kontra közös gondolkodás indult arról, hogyan tud egymásnak segíteni város és gazdaság. Ezeket a találkozókat továbbra is tervezik és szervezik, azonban ezekkel párhuzamosan a város vezetése elérkezettnek találta az időt arra, hogy pár év elteltével közösen megvizsgálják egy újabb, immár második körös találkozón, volt-e hozadéka az első alkalmaknak?
Ennek a folyamatnak volt a második eseménye a Szatmári Malom újbóli meglátogatása. Szatmári Zoltán és munkatársai kitettek magukért az üzemlátogatással és a prezentációval egyaránt.
Az üzemet, a cég malmainak egyikét emeletről emeletre bejárva újra megcsodálhattuk a technikát, a csövek varázslatos erdejét, a szitákat, egyáltalán az egész számítógép vezérelte, szinte láthatatlan műveletsort.

201602110012.jpg

A prezentáció során aztán kiderült, hogy – ezen a területen maradva – az új veszprémi malom beindulásának is köszönhetően ebben az évben 25 százalékkal, jövőre a szegedi malom belépésével újabb harminc százalékkal nő a Szatmári Malmok kibocsátása, 16-ról 25 százalékos hazai piaci részesedést elérve. Ez évi 300 ezer tonna kapacitást jelent, és az export növekedését feltételezi. Lisztjeik, tejtermékeik saját és beolvadt márkaneveken egyaránt a minőségi élvonalat képviselik.

A szerteágazó cégcsoport 2014-15-ben hatmilliárd forintot invesztált fejlesztésekbe, az épületgépészeti és fürdőszoba szaküzletláncot, valamint a mezőgazdasági ágazatot is beleértve. Szóba került a Gondozóház átépítése is, ami elkezdődött, és legkésőbb 2017 tavaszán el is készül. A mellette tervezett körforgalom megvalósulása a cég és a város közös érdeke, de nemcsak ebben az irányban folytatódott a diskurzus ezen az estén.