Vizuális újhullám a Nagyboldogból

A Jövőkép Alkotók Egyesülete (JAE) novemberben „Az én hullámfestményem Jászberényben” címmel, a helyi Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola tanulói részére hirdetett alkotópályázatot, melynek díjátadójára és záró értékelésére január 28-án került sor az iskolában.

A kiíró a pályázattal célul tűzte ki a résztvevő gyermekek vizuális látásmódjának, tervszerű gondolkodásának és alkotói képességeinek fejlesztését, képzőművészeti tehetségek felfedezését, valamint a tehetséges gyermekek bemutatkozásának segítését a Jövőkép Alkotók Egyesülete által elindított Kulturális Hullám Mozgalomhoz való csatlakozás lehetőségével. Az alkotómunka a város közterein (Conselve park, Polgármesteri Hivatal bejárata, Apostol Kávéház terasza, Városi Strandfürdő bejárata, Lehel Film-Színház előtti tér) látható, a JAE alkotói által készített „Hullámoszlop” képzőművészeti alkotásokhoz kapcsolódott. A tanulóknak egy üres hullámformával, háttérben városi lakóépületekkel ellátott sablonképre kellett tetszőleges téma és technika választásával megtervezniük, hogy milyen hullámokat álmodtak meg Jászberény utcáira.

A Jövőkép Alkotók Egyesülete képzőművészei – Bartos Kinga, Farkas Edit, Fejős László, Kerekné Mihalik Judit és Koncz Gábor – alkotta zsűri döntése alapján a pályázat első díjasa Kemenesi Laura (7.b), második Szabó Péter (8.b), harmadik Faragó Fanni (7.b) lett. A pályaművek közül (a www.facebook.com/JovokepAlkotok oldalon) a közönség is kiválaszthatta saját kedvenceit. A közönségdíj kategóriában első lett Faragó Fanni (7.b), második helyet Kalocsa Dóra (7.b) , harmadikat Rády Boglárka (7.b) ért el.
A január 28-i eredményhirdetésen Demeter Sándor igazgató köszöntötte a jelenlévő diákokat és szülőket, majd Kerekné Mihalik Judit, a JAE alelnöke értékelte a pályázatot és átadta a díjakat. A számos színvonalas pályamunka közül, szakmai értékelésénél a zsűri azokat az alkotásokat emelte ki, melyeknél a tanulók el tudtak szakadni a valós dolgok világától és pusztán a formák és színek megfelelő ritmusának alkalmazásával kreatívan alkalmazkodtak a megadott hullámformához.
A mintegy hatvan beérkezett munka közül a legjobb 32 pályaművet bemutató kiállítás február végéig látható a Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola emeletén található galériában.

A jászberényi székhelyű Jövőkép Alkotók Egyesülete főként a vizuális művészetek terén megvalósuló, tehetséggondozó, iskolákkal együttműködésben zajló és iskolán kívüli oktatási, környezettudatos, innovatív projektek megvalósítását tűzte ki célul a Jászságban, illetve országszerte.

A JAE márciusban indítja el gyermekek és felnőttek számára is nyitott képzőművészeti műhelyfoglalkozás-sorozatát Jászberényben. Az Egyesület által útjára indított Kulturális Hullám Mozgalom az értéket hordozó, lélek- és gondolatépítő produktumok befogadásának és továbbadásának jegyében, hamarosan a képzőművészet mellett a zene, a szépirodalom, a film területén is megnyilvánul majd.