Testvérvárosi számvetés

Január 30-án, szombaton délelőtt a városi könyvtár kamaratermébe érkeztek a jászberényi alapítású Testvérvárosok Baráti Egyesület tagjai. A szokásos éves közgyűlést Egervölgyi József elnök nyitotta meg, aki elmondta, hogy a csoport 77 főt számlál, bár az évadnyitón ebből mindössze 24-en jelentek meg.

A napirendi pontok közül az első az elmúlt évről szóló beszámoló elfogadása volt. Tavasszal lesz egy esztendeje, hogy Vechtában járt a berényi küldöttség, közöttük a civil szervezet néhány tagja, valamint a város önkormányzatának képviselői. Az apropót a Jászberény-Vechta testvérvárosi kapcsolat fennállásának húsz éves jubileumi ünnepsége adta. Mint ismeretes, 2014-ben Jászberény adott otthont az évforduló megünneplésének elsőként, rá egy évre pedig észak-német testvértelepülésünkön történt hasonló megemlékezés.

Ennek tapasztalatait is megosztották egymással az egyesület tagjai. Beszámoltak arról milyen negatív, illetve pozitív élményeket éltek át az utazás során.
A hiányosságok között felmerült, hogy a német barátainktól megszokott precizitás a programok terén ezúttal hagyott némi kivetnivalót. Az előkészítés során pedig többször változott a vechtai program és a kiutazó hatvan küldött névsora is.
Elhangzott, hogy jól sikerült viszont 2015-ben egy előre el nem tervezett erdélyi körút, amit a vechtaiakkal közösen szerveztek. Gyimesfelsőlokra is ellátogattak.

Egervölgyi József elnök örömét fejezte ki, hogy tavaly több saját programot is sikerült megvalósítani a jászberényi egyesületnek, amikor a tagok összejöhettek, és kötetlenebb formában találkozhattak egymással.
A beszámolók között tovább haladva szóba került a tavalyi év végén sikeresen lezajlott „közösségi disznóvágás”, amelyet szintén a tagság szervezett, és jó élményt jelentett a résztvevőknek, akik között ott voltak a vechtai, sucha beskidzkai, gyimesfelsőloki  vadászok is. 

A tavalyi év programjairól összességében elhangzott, hogy sokrétűek és tartalmasak voltak.
A folytatásban 2016 tervei kerültek szóba. Ezek célja, hogy a külföldi kapcsolatok mellett, erősítsék a tagok közötti ismeretségeket, növeljék az aktivitást, javítsák az élmények, információk cseréjét.
Egervölgyi József elmondta, hogy április 19-24. között vechtaiak tesznek látogatást Jászberényben. Összesen húsz főt várnak, akik közül öten fiatal szakemberek, akik azért jönnek, hogy helyi szakmabeliekkel konzultáljanak, és tapasztalatot cseréljenek.
A tervek között szerepel továbbá a lengyelországi testvérvárosunkba Sucha-Beskidzkába való kirándulás, a város megismerése és kapcsolatépítés a civil szervezetekkel.

A nyár végén az olaszországi testvértelepülésre – Conselvébe – szeretnének ellátogatni, valamint arról is volt szó, hogy érdemes lenne az USA-ban lévő testvérvárosunkkal újból felvenni a kapcsolatot. Egyelőre ennek a lehetőségét igyekeznek az egyesületi tagok körüljárni, terveik között szerepel, hogy az ottani nagykövetségen segítséget kérnek ebben az ügyben.
A közgyűlés záró részében elhangzott, hogy az egyesület ősszel szeretné majd megünnepelni fennállásának tízedik évfordulóját. Zárásként a tagság egyhangúlag elfogadta a beszámolót és a 2016 év programját is.