Megújulva nyit a Lehel Uszoda

Pénteken ismét birtokba veheti az úszóközönség a megújult Lehel Uszodát, melyet pályázati és miniszterelnökségi forrásból korszerűsített a város.

A helyi sajtó képviselőit szerdán reggel tájékoztatták az uszoda várva várt megnyitásáról, a felújítás körülményeiről és költségéről. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pályázati lehetőségére a „Jászberény városi strandfürdő fedett uszoda technológiai hő- és villamosenergia-igényének kielégítése megújuló energiaforrások alkalmazásával” című projekttel nyújtott be sikeres támogatási igényt a város. A közreműködők gyors munkájának köszönhetően a műszaki átadás határidőre, december 15-én megtörtént.
Szabó Tamás polgármester elmondta, hogy hosszú ideje problémát okozott az uszoda állapota. Ezért döntöttek úgy, hogy a város él a pályázat nyújtotta lehetőségekkel. „Időigényesebb volt a kivitelezés, mint, ahogy terveztük, de úgy gondolom, hogy megérte.” – tette hozzá.

201602030034.jpg

201602030036.jpg

Az uniós pályázati támogatás 166 millió forint volt, melyhez 41,5 millió forint önerő támogatást biztosított a Miniszterelnökség. Az összesen 207 milliós beruházás így százszázalékos támogatási intenzitással valósult meg. Szabó Tamás reményét fejezte ki, hogy a fennmaradó tennivalókat is hamarosan számításba vehetik, köztük elsőként a szellőzőrendszer kiépítését.

201602030035.jpg

Horgosi Zsolt, az uszodát üzemeltető JVV Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a technikai részletekbe avatta be a sajtó képviselőit. Az első ütemben a tetőszerkezet rekonstrukciója valósult meg a főtartók, a szelemenek és az oromfalak faszerkezetének cseréjével.  Új héjazat készült fémlemezfedéssel, korszerű hőszigeteléssel, valamint új fogópárokat építettek be, melyek a napelemek elhelyezése miatt megnövekedett szerkezeti terhek biztonságos elosztását szolgálják.

201602030037.jpg

A második ütemben hőszivattyús és napelemes rendszereket telepítettek, melyek várhatóan jelentős megtakarítást fognak hozni. Az úszóközönség komfortérzetét javítva pihenőszigetet is létrehoztak, ahol az úszás, szaunázás, szoláriumozás vagy masszázs után feltöltődhetnek. Minderre már nem kell sokat várnia az úszni vágyóknak, hiszen péntek reggel 6 órakor – négy hónapnyi szünet után – ismét kinyitják az új köntösbe öltöztetett uszoda kapuját.