Ingyen telket ad a város fiataljainak

Január 26-án, kedden délelőtt a Városházán Pócs János országgyűlési képviselő és Farkas Ferenc polgármester sajtótájékoztatót tartott a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) hatásáról, népességmegtartó erejéről a Jászságban.

Pócs János, a térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztató elején a kormány egy évvel ezelőtt meghirdetett programját részletezte a média képviselőinek, amely három fő pilléren alapul: gazdasági növekedés elérése, munkahelyek teremtése és mivel Magyarországon a család az első, ennek érdekében egyre kedvezőbb feltételek realizálása a családalapításra.

Pócs János kiemelte, hogy gazdasági növekedés tekintetében a Jászság kiemelkedően teljesített. A munkahelyteremtéssel összefüggésben hangsúlyozta, hogy a városban huszonöt éve nem volt ilyen irányú fejlesztés. Mára azonban az évtizedekig üresen álló Ipari Parkban új üzemcsarnok létesült. Elmondta, az említett két program célkitűzéseinek megvalósítása érdekében tett lépések nem érhetik el a kívánt eredményt, ha nincs ösztönző hatás, mellyel a Jászság települései képesek a családokat megtartani, magukhoz vonzani, sőt támogatni az ide költözésben. Kiemelte azt a változást, hogy a fiatalok inkább a karriert választották a családalapítás helyett. A karrierből próbáltak előbb otthont teremteni, majd egy, legfeljebb két gyermeket vállalni. A kormány e folyamat visszafordítása érdekében tette meg a szükséges lépést a családi otthonteremtési kedvezmény meghirdetésével.  A CSOK január 1-jétől még kedvezőbb feltételekkel igényelhető, emelkedett a támogatás mértéke. Aki legalább három gyermeket vállal, új lakásba költözéssel 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kaphat. Emellé akár 10 millió forint összegű, 25 évig kamattámogatott, legfeljebb 3%-os fix kamatozású hitelt is igényelhet. Továbbá a kormány 27%-ról 5%-ra csökkenti az új építésű lakások és házak ÁFA összegét, ami újabb 5 millió forint támogatást jelenthet a családok számára. Így a három- vagy többgyermekes családok összesen 25 millió forint állami támogatáshoz juthatnak. Akik igényelhetik: házastársak, élettársi viszonyban élők, egyedülálló személyek, legalább 180 napos folyamatos biztosítási jogviszonnyal rendelkezők, és a módosítás szerint a külföldi jogviszony is elfogadott. Igénylő lehet a köztartozásmentes adózó.

Az országgyűlési képviselő tájékoztatójából kiderült az is, hogy a különböző igényeknek, a lakossági elvárásoknak megfelelően hét ponton változtatott a kormány a családi otthonteremtési program szabályain. Eltörlik a 30 milliós összeghatárt a támogatott hitel felvétele során is. Új és használt lakások esetében is eltörlik a tulajdoni korlátot, vagyis aki a támogatást igénybe szeretné venni, nem kell megválnia meglévő lakásától. Új ház építése esetén változik az összkomfort meghatározása. Ahol nincs ivóvízvezeték, ott az iható víz elérése lesz a kritérium, ahol pedig nincs szennyvízvezeték, ott az építési szabályokban korábban engedélyezett megoldások tovább élhetnek. A kormány támogatná a tetőtér-beépítéseket, valamint külterületeken új tanyák építését.

Az önkormányzatok országszerte, így Jászapáti Város Önkormányzat is igyekszik kiegészíteni a családi otthonteremtési támogatást. A sajtótájékoztató második felében erről tájékoztatta a média képviselőit Farkas Ferenc polgármester, aki ismertette, hogy a CSOK-kal összhangban, annak feltételeihez igazodva ingyen kaphatnak városi telket az itt letelepedni vágyók. Az igényelhető önkormányzati tulajdonú telkek mérete 640-1350 m² közötti és családi házak építésére alkalmasak. Rendeletben szabályozzák majd az igénylés feltételeit és az elbírálás rendjét. A polgármester hozzátette, hogy az önkormányzat az iparűzési adóból befolyt összeg visszaforgatásával szeretne újabb telkeket beszerezni, melyeket igény szerint adnának tovább az itt letelepedőknek.

Farkas Ferenc elmondta, hogy eddig is komoly családsegítő intézkedésekkel, kedvezményekkel segítettek az itt élőknek. Az önkormányzat új munkahelyeket létrehozását segítette a város határában kialakított Ipari Parkban, a diákokat tanulmányi ösztöndíjakkal, tankönyvtámogatással segíti, az első lakáshoz jutó fiatalokat pedig 2007 óta részesíti vissza nem térítendő önkormányzati támogatásban.

Az intézkedésektől Jászapáti népességének megtartását, a letelepedési kedv fokozódását és a település lakhatási lehetőségeinek bővítését remélik.