Drótszamáron a nagyvilágban

Valódi világjárót köszönthettünk szombat délután az állatkert oktatóházában. Schreiner Róbert természetbúvár osztotta meg Srí Lankán szerzett tapasztalatait az érdeklődő látogatókkal.

A szép számban összesereglett érdeklődőket Fercsik Péter, az állatkert igazgatója köszöntötte, majd figyelembe ajánlotta az előadót, aki iránt az Akvarisztika újság egyik cikke keltette fel az érdeklődését. A vendég meghívása kiváló döntésnek bizonyult, mert amellett, hogy Róbert lelkes utazó, szakértelemmel bír az állat- és növények világában is. Bizonyságot nyerhettünk ebbéli tudásáról, amikor diaképekkel kísért előadásában beszámolt az Indiai-óceán ölelésében található különleges flórával és faunával büszkélkedő szigeten tett látogatásáról.

Schreiner Róbert már gyermekkorában sem volt az a tévé előtt görnyedő legényke. Tizenkét éves korában egyszál magában járta a szülőhazája színhelyéül szolgáló Havasokat. Talán ott ejtette végképp rabul a természet szépsége, melyet azóta is olthatatlan szerelemmel próbál minél inkább felfedezni. Teszi mindezt, immár 34 éve ugyanazzal a piros biciklivel. Ő és kerékpárja már közel harminc ország nemegyszer úttalan útjait koptatták Skandináviától, a Balti államokon át Délkelet-Ázsiáig, sőt Costa Rica párás éghajlata alatt is megfordult a biciklis európai tanár.

Mint elmesélte, kalandos utazásait szinte a véletlenre bízza. Kiválaszt a térképen három-négy vágyott úti célt, majd a repülőjegy árakat összevetve dönt a következő felfedezésre váró helyszín hollétéről. Expedíciós felszerelése a helyi közlekedésre szolgáló kerékpáron kívül mindössze néhány ruhadarab, egy butatelefon, sátor és minimális készpénz. Júliusban Srí Lanka felfedezéséhez vágott neki hasonló módon, gondosan elkerülve a turista paradicsomokat, ám annál nagyobb figyelemmel fókuszálva a számtalan nemzeti parkra, botanikus kertre, teaültetvényre, akvarisztikai szaküzletre, haltenyésztő telepekre. Fotói segítségével mi is kaphattunk egy szeletet a sziget természeti szépségéből, különleges állat- és növényvilágából és szegény, de annál barátságosabb társadalmáról. A gyakran művészi jellegű portrékon varánuszok, különböző hal és madárfajok, ismeretlen szépségű növények, teaszedő munkások, szállásadó családok köszönnek vissza.