Pedig micsoda kezdés volt!

A bajnoki címvédő Linamar-Békéscsabai RSE érvényesítette a papírformát és győzött Jászberényben, ugyanakkor a mieink első szettben nyújtott teljesítményére egyértelműen lehet alapozni.

A Jászberényi Röplabda Klub játékosai ugyanis varázslatosan játszottak a nyitó játszmában, Pintér Andreával az élen ihletett formában kezdtek a berényi lányok. A JRK saját nevelésű centere sáncolással, potyalabdával és leütéssel kezdett, s Irena Mishonova kiváló támadás-befejezésével 5-1, majd 8-2 is állt az eredményjelzőn. Sasa Nedeljkovic, a Békéscsaba vezetőedzője időkéréssel is próbálta felrázni az övéit, ennek ellenére Ivana Gardovic leütésével és Borsos Lili pontjaival már 13-5-re is elhúzott neves riválisától a házigazda. Óriási fegyverténynek számít, hogy a Jászberény a játék minden elemében jobban teljesített, mint a bajnokságban veretlen viharsarki gárda. Mind a mezőnymunka, mind pedig a támadójáték, illetve a sánc is rendkívül hatékonyan működött, s Pintér Andrea két potyalabdájával tízpontos hazai előnynek is örülhetett a jászberényi szurkolótábor (19-9). Ekkor különbséget pedig már nem tudott ledolgozni a délkelet-magyarországi alakulat, így bravúros szettgyőzelemmel indult a találkozó a mieink szempontjából (25-19).

            Ezt követően azonban egyre inkább átvette a játék irányítását a Békéscsaba. Dragana Brkovic és Irena Mishonova sáncolása ellenére a szett elejétől Soós Nikolettéknál volt az előny – jórészt a jelentős formajavuláson áteső, több látványos megoldással előrukkoló Tatjana Matic pontjainak köszönhetően. 10-10 után több apró hibát is vétettek a berényiek, ezért 11-13-nál időt kért Deme Gábor. Ennek ellenére nem sikerült megtörni a dél-alföldiek lendületét, sőt még nagyobb tempót diktált a bajnokaspiráns. Bodnár Dorottya potyalabdájával és Soós leütésével 12-19-ra módosult az állás. S Takács Bernadett, Bleicher Réka és Milica Krstojevic becserélése ellenére sem volt innen visszaút, sőt Szakmáry Gréta Milica Krstojeviccsel szemben bemutatott sáncolása végképp eldöntötte a szettet (14-25).

            Remélhettük, hogy a második játszma második részében tapasztalt csabai fölényt sikerül visszaverni a folytatásban. 3-3 után több szép pontot is ütött Irena Mishonova, ám néhány nyitásfogadási hiba és persze az immár remekül játszó vendégeknek köszönhetően 6-10-re is ellépett csapatunktól a Békéscsaba. Küzdöttek, akartak Lékó Lilláék, ez nem vitás, azonban a rendkívül motivált – és az első játékrészben kellőképpen felpaprikázott – Linamar-Békéscsabai RSE egyre nagyobb nyomás alá helyezte a jászságiakat. 13-18-nál ugyan időkéréssel is próbált változtatni a játék menetén az edzői stáb, ez azonban nem sikerült neki és a szett végjátékát 7-2-re nyerte meg a Csaba (15-25).

            A negyedik felvonásnak tehát már szetthátrányból vágtak neki a mieink, s a meccs továbbra sem a házigazda szájíze szerint folyt tovább. Szakmáry Gréta leütése, Tálas Zsuzsanna sáncolása révén egyre nehezebb helyzetbe került a JRK (3-7). Többször is eredményesen zártak támadást Sasa Nedeljkovic játékosai 2-es posztról, de aztán mindig láthatott a jászberényi szurkolótábor szép megoldásokat a jászságiaktól is. Ilyen volt Irena Mishonova elemi erejű leütése, melyért hiába vetődött Bodnár Dorottya. 9-14-nél ismét cserélt Deme Gábor (Bleicher Nóra helyett Takács Bernadett érkezett), de a játszma második része ezúttal sem úgy sikerült, ahogy azt a berényi közönség remélte. Ugyanakkor a Békéscsaba az első játszmát követően folyamatosan igen magas színvonalon játszott, s ennek következményeképpen végül a negyedik szettet – és ezzel együtt a mérkőzést – is magabiztosan nyerte meg (15-25).

            A Békéscsaba tehát megérdemelten győzött Jászberényben, ugyanakkor a mieink első szettben mutatott produkciójára lehet, sőt kell is támaszkodni.

Jászberényi Röplabda Klub – Linamar-Békéscsabai RSE: 1:3 (19, -14, -15, -15).

Jászberényi Röplabda Klub: Pintér Andrea, Ivana Gardovic, Dragana Brkovic, Irena Mishonova, Borsos Lili, Bleicher Nóra. Liberó: Lékó Lilla. Csere: Takács Bernadett, Bleicher Réka, Milica Krstojanovic. Vezetőedző: Deme Gábor.

Linamar-Békéscsabai RSE: SARAH CLEMENT, BODNÁR DOROTTYA, Tatjana Matic, Soós Nikolett, Szakmáry Gréta, Tálas Zsuzsanna. Liberó: Molcsányi Rita. Csere: Fábián Fanny. Vezetőedző: Sasa Nedeljkovic.

Deme Gábor (JRK): „Nem leptük meg a Békéscsabát, a vendégek tudták, hogy az első szettben mindig jól játszunk – hiszen háromszor ezt sikerült ellenük megcsinálnunk. Azt a bravúrt nem sikerült véghezvinni, hogy folyamatosan tudjunk összpontosítani és olyan szinten játszani, mint tettük az első játszmában. Ha tudnám, mi történt az első szettet követően, nem alakult volna úgy a folytatás, ahogy. Ha ezt a szintű röplabdát tudnánk játszani több szetten keresztül, akkor akár egy ilyen jó csapatot is, mint a Békéscsaba, meg tudnánk szorítani. Az első szettben mindenki zseniálisan játszott, utána viszont sajnos minden játékosom „leült”.”

Sasa Nedeljkovic (Békéscsaba): „Átaludtuk az első játszmát, olyan érzésem volt, mintha még mindig a buszban lennénk. Tíz hibával játszottunk ebben a játékrészben, szóval az plusz tíz pont a Jászberénynek. Ilyen játékkal és ennyi hibával egy ilyen Jászberény ellen lehetetlen bármely játszmát vagy meccset megnyerni. Emellett ki kell emelni, hogy ekkor nagyon jól játszott a Jászberény, hogy dicséretes volt, hogy képes volt olyan játszmát produkálni. Nagy nyomást helyeztem a játékosokra az első szettben, próbáltam felébreszteni őket és a második játszma elején lehetett látni, ez sikerült. Csapatom ekkortól kezdve helyrehozta a játékát és a viselkedését és a további három játszmában egy pillanatig sem volt kérdés, győzünk-e vagy sem.”

Budai Levente