Mi erre megyünk…

Telt házas közönség előtt mutatta be műsorát a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan a Lehel Film-Színházban a Jászság Népi Együttes Pál István „Szalonna” és bandájának közreműködésével. A siker, a táncosokat, zenészeket övező szeretet szinte kézzelfogható volt a teremben. A műsorról, annak létrejöttéről, a jövő terveiről kérdeztük Szűcs Gábort, az együttes művészeti vezetőjét.

Hogy jött létre ez a műsor?
Igazából a meglévő koreográfiákról beszélünk, amelyek már az együttes repertoárjában vannak régebb óta. A címet egy tavalyi kalotaszegi műsorunk adta, amit a szolnoki fesztiválon mutatott be az együttes és ott harmadik helyezést ért el vele „Mi erre megyünk” címmel. Ebben a műsorban együtt lehetett látni az erdélyi Mezőségről, Küküllő-mentéről, moldvai csángóktól kezdve a kis magyarországi, a Jászság, Nagyecsed, Rábaköz, Kalocsa, Somogy gyönyörű táncait. Igazából a cím lehet többértelmű is. Az az út, amit az együttes 45 éve kijelölt magának, az autentikus néptánc feldolgozása, színpadra vitele a célunk továbbra is. Ez már a gyermekcsoportokban is elkezdődik, mint ahogy a műsorban is lehetett látni, hiszen már a gyermekkorban el kell kezdeni a tanítást, ezt a fajta táncos szemlélet építését, amely a Jászság Népi Együttes munkáját, szellemiségét jellemzi. Mire felkerülnek a nagy együttesbe a mostani ifjoncok, megkapják mindazt a tudást, mely alkalmassá teszi őket arra, hogy ott legyenek. A műsor képet ad szakmai utunkról, valamint kijelöli a gyermekek, a felnövekvő táncos generációk útját.

201601270024.jpg

Te voltál a műsor rendező-koreográfusa. Kik voltak az alkotótársaid, kik léptek fel a műsorban?
Dudás Dániel, Busai Norbert, Fundák Kristóf és Kocsán László voltak az alkotótársaim. A műsorban fellépők szintén mind jászberényiek, vagy jászberényi kötődésűek voltak. Itt láthatta a közönség együtt a „Fölszállott a páva” televíziós vetélkedőben részt vevőket. Így a felnőtt néptánc kategória győztes Jászság Népi Együttest, a Barkóca Együttest, mely az elődöntőig jutott, a felnőtt néptánc kategória szólótánc győzteseit Fundák Kristófot és Kaszai Lilit, Balogh Károly felnőtt szólótánc második helyezettet és a kis Busai Borit, aki döntőig jutott párjával. Tehát a „Fölszállott a páva” jászságos sikerei is ott sorakoztak a műsorban.
Azt gondolom, hogy egy színes válogatást lehetett látni ebben a két órában. Zeneileg is nagyon erős műsor volt, hiszen Pál István „Szalonna” és bandája muzsikált, nagyon sok jó zenész barátjával együtt. A dudától kezdve a hosszúfurulyán keresztül a cimbalmon át a moldvai csángó dobig olyan hangzásvilág került színpadra, mely a Kárpát-medence zenei hagyományaiból nagyon szép ízelítőt tudott adni.
Úgy látom, hogy kell ilyen műsor Jászberénybe. A Jászság Népi Együttest igazából a csángó fesztiválon lehet sokszor látni ilyen szerkesztett műsorral. Szeretnénk évről-évre visszatérő évadnyitó hagyományt teremteni. Nagyon sokan nem tudták megnézni műsorunkat, mert a színháznak van egy korlátozott befogadó képessége, illetve a színpad mérete is bizonyos színpadi, koreográfiai képeket nem tesz lehetővé, adott esetben nem annyi pár tudja táncolni a táncokat, mint az eredetileg elkészült. Úgy vélem, hogy aki vasárnap eljött kellemesen szórakozott és nem csalódott a műsorban.

201601270013.jpg

Jelentős elismerést kapott a csángó fesztivál.
Igen. A műsor keretében adta át Szigetvári József a CIOFF Magyarország Nemzeti képviselője azt az elismerő oklevelet, mely tanúsítja, hogy a csángó fesztivál hivatalosan is elismert CIOFF fesztivál lett. Magyarországon, velünk együtt, öt ilyen fesztivál van.

A CIOFF, International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folkart, 1970-ben alakult nemzetközi NGO szervezet, az UNESCO szakmai konzultatív szervezete. A CIOFF-nak 84 nemzeti tagszervezete van; 300 fesztivál szervezéséhez nyújt szervezési hátteret és erkölcsi támogatást szerte a világban.

Melyek 2016 táncos tervei?
Már most szeretném felhívni mindenki figyelmét arra, hogy a csángó fesztivál a megszokott augusztus eleji időpontjától eltérően július 19. és 24. között tartjuk. A Jászság Népi Együttes nagy megtiszteltetésként meghívást kapott a mexikói World Folkloriada-ra a Nemzetek Olimpiájára, melyen egyedül képviseli hazánkat, Magyarországot és az időpont egybeesik idén a csángó fesztivál megszokott dátumával. Elindulnak februárban a táncházaink, április elején negyedik alkalommal rendezünk egy gyermek és ifjúsági szólótáncversenyt, közben készülünk a Jászok című táncszínházi daljátékra többek közt a Magyar Állami Népi Együttessel közösen. Készülnek a táncosok a Zalai Kamaratánc fesztiválra, táncos gyermekeink részére jönnek a tanulmányi versenyek, fesztiválok, a hagyományőrző együttes is folyamatosan dolgozik új műsorán.
Ebben az évben 45 éves a Jászság Népi Együttes, és 15 éves a Viganó Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, mely jubileumok megünneplését összevonva idén november végén, december elején tervezzük két-három napos jubileumi vigadalom keretében megünnepelni.
Bízom benne, ahogy indult a vasárnapi sikeres bemutatónkkal az évünk, olyan nagy tapssal és lelkesedéssel fogja a közönség kísérni táncosaink fellépéseit 2016-ban.