Röpke kirándulás a madarakhoz

Remek időjárással köszöntött ránk a szombat reggel, éppen ideális egy röpke téli kirándulásra. Nem is kellett messzire utazni a remek élmények begyűjtéséhez, mert a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület jóvoltából Berény határában is találtunk kiváló programokat.

A négyszállási Sasközpont és az állatkert is madárvédelmi rendezvényeknek adott helyszínt. Több százan kilátogattak a Sasközpontba, ahol az Országos Sasszinkron központi rendezvénye, a II. Sasszámlálás zajlott. Az előre regisztrált érdeklődőknek lehetőségük volt lovaskocsiról megszemlélni a központ környékén kijelölt tanösvényeket.

Akik már nem jutottak fel a járműre, azok gyalogszerrel járták be a három és fél kilométeres tanösvényt, ahol szakember kalauzolta a látogatókat a madárrezervátum tájékoztató táblákkal felszerelt útvonalán. Az oktatóház udvarán odúkat barkácsoltak a gyerekek, illetve élvezték a frissen átadott játszótér eszközeinek használatát.
Azok sem maradtak le a ragadozó madarakkal való találkozásról, akik nem vállalkoztak a meglehetősen sáros tanösvény bejárására, mert a Sasközpont ketreceiben sas és sólyom látványában gyönyörködhettek. A ház falai között a szervezők ismeretterjesztő filmek vetítésével bővítették a látogatók hazai ragadozó madarakról megszerzett tudásanyagát. A legkisebbek számára játszóházi foglalkozás gondoskodott a szórakoztató ismeretterjesztésről.

Lapunk érdeklődésére dr. Horváth Márton fajvédelmi csoportvezető (MME) elmondta, hogy a mintegy kétszáz látogatót vonzó rendezvényt mindenféleképpen sikeresnek értékelik, hiszen a laikus érdeklődők számára nagyon kevés lehetőség adódik, hogy találkozzanak ezekkel a ritka madarakkal, amire a Sasközpont röpdéi, illetve a környék kiváló élőhelyei szakemberek vezetésével lehetőséget nyújtanak. Az érdeklődést látva a jövőben is szeretnének hasonló megmozdulásokat szervezni, tervek szerint további helyszínek bevonásával. A madártan szempontjából igen jelentősek a sasszinkronon megszerzett információk, mert ez az egyetlen program az országban telelő ragadozómadár-állományok és az azokat veszélyeztető tényezők felmérésére. Az állatkertbe is sokan kilátogattak. Ott madárkalács-készítés, kiállítás, filmvetítés, játszóház, madárgyűrűzés hozta közelebb a látogatókat tollas barátainkhoz.