A legjobb móka a színház

A jászárokszállási Görbe János Színkör idén is a nevetőizmok erősítését célozta meg Ray Conelly: Család ellen nincs orvosság című vígjátékának bemutatásával. A nagy érdeklődésre tekintettel a hétvégén két este is pótszékekkel zsúfolt nézőtér előtt mutatták be a három felvonásos vígjátékot.

Az első dal már sejttette, hogy a történet a találkozással veszi kezdetét a régi szerelemmel. Ray Cooney komédiáját világszerte játsszák telt ház előtt, nagy sikerrel. Erre nem cáfoltak rá a jászárokszállási Görbe János Színjátszó Egyesület tagjai sem, akik garantáltan hasizomlázig nevettették a közönséget három felvonáson át. A humoros jeleneteket népszerű slágerek átirataival színesítették háromtagú zenekaruk játékára.

A korántsem hétköznapi történet karácsony előtt két nappal kezdődött, az igen jelentős orvosi konferencia előtti órákban. Nagy volt a sürgés-forgás abban az orvosi szobában, ahol dr. David Mortimore próbált meg felkészülni kinevezése előtti beszédére, expozéjára. A díszlet inkább egy barátságos, meleg hangulatú, karácsonyi díszbe öltöztetett nappalit idézett fel, mintsem egy zord kórházi szobát.

201601210002.jpg

Az íróasztal fölött görnyedő Mortimert egy ismerős hang szólította meg, aki fejét felkapva régi jó ismerősére talált Jane Tate nővér személyében. A találkozás felidézte mindkettejükben egykori titkos légyottjaikat a laborban. „Ti mindig ketten mókáztatok!” – jegyezte meg dr. Booney is, Mortimer orvos barátja. „Micsoda murikat csaptunk, alig maradt időnk a betegekre!” S, hogy Tate nővér miért bukkant fel 18 év után ismét egykori munkahelyén? Féltve őrzött titkát vallotta be Mortimernek, aki nem akarta tudomásul venni, hogy ő Mary Laslie édesapja, így egyik hazugságból a másikba sodorta magát. Ferdítéseinek hálójába csakhamar maga is belegabalyodott. Az ő és cinkostársainak komikus vergődései megedzették a közönség nevetőizmait és a darab végéig fenntartották a figyelmet.
A fő, hogy Mortimer felesége, Rosemary tudomást ne szerezzen házasságon kívüli gyermekéről és előléptetéséhez szükséges expozéját el tudja mondani a konferencián. Az idő gyorsan szalad, alig van néhány óra a konferenciáig és itt van a lánya is, aki minden áron meg akarja ismerni az édesapját, aki viszont hallani sem akar a gyerekéről. Mortimer kegyes hazugságra kéri barátját, a naiv Hubert Bonney-t, miszerint az expozéja után bevallja az igazat, de addig is vállalja át az apa szerepét. Dr. Bonney vonakodik, hiszen ő még a cipőfűzőjét sem tudja egyedül bekötni, nem még gyereket nemzeni, de végül beadja a derekát. A „két jó cimbora egymásnak segít”, ahogy ezt dalban is megéneklik.

Bonyolítja a helyzetet, hogy Hubert édesanyja, a minden lében kanál Mama felhoz egy elmezavarodott pácienst az idegosztályról, akit a hazugságok szülte Mr. Leslie-nek, Tate nővér második férjének hisznek. Ahogy a Mama betolta tolókocsiban a színpadra, rögtön megnyerte magának a nézőket bolondos, huncut figurájával, beszólásaival. „Barátom, a legjobb móka a színház!”

201601210021.jpg

A történet végére Mr. Bonney és Tate nővér olyannyira összemelegednek és Mary is úgy megkedveli az édesapjának hitt Hubertet, hogy nem fedik fel a titkot. Mortimer nem tudja befejezni a beszédét, helyette a kórházigazgató teszi ezt meg. Olyannyira szerencsésen alakul a sorsa, hogy megkapja a kinevezést és a lovagi címet is. A sztori végül csattanóval zárul, mert Rosemary bevallja, hogy nem is egyszer dr. Bonney karjában talált vigaszra.
A közönség vastapssal hálálta meg a Görbe János Színkör igazán komikus előadását; a darab rendezőjét, Kovács Bélánét pedig virágcsokorral jutalmazták.