Változások 2016-ban

A bruttó minimálbér 2016-ban 5,6 százalékkal nő, így 111.000 forint lesz, míg a garantált bérminimum az előző évhez képest 5,7 százalékkal, bruttó 129.000 forintra nő.

A felsőoktatásban három lépcsőben a teljes oktatói-kutatói kör bére nő. A januári 15 százalékos növelést 2017-ben és 2018-ban is 5-5 százalékos béremelés követi. Összességében – a korábbi emelést alapul véve – így 27 százalékos növekedésre számíthatnak a felsőoktatásban dolgozó oktatók-kutatók.

A nyugellátások és több más ellátás összege 1,6 százalékkal magasabb januártól. Az erről szóló kormányrendelet szerint az emelés több mint húsz járandóságot érint, köztük az öregségi, az özvegyi, a szülői nyugdíjat, az árvaellátást, a baleseti hozzátartozói nyugellátást, a szolgálati járandóságot, a korhatár előtti ellátást, a rokkantsági és a rehabilitációs ellátást, a fogyatékossági támogatást, a vakok személyi járadékát, valamint a polgármesterek közszolgálati járadékát.

Az új családi otthonteremtési kedvezmény (csok) a korábbi csok-ra épül, azt bővíti azzal, hogy a három- vagy többgyermekes családok (vagy kettőnél több gyermeket vállalók) számára 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást, továbbá ugyanekkora összegű kedvezményes hitelt biztosít. Bővülnek az egy- és kétgyermekes családoknak szóló támogatási összegek is, és megkönnyítették az igénylés feltételeit is. Az igénylők már felkereshetik a pénzintézeteket, tájékozódhatnak és beadhatják kérelmüket.

A gyed extra is változik: egy év helyett már a gyermek féléves korától igénybe vehető, hogy ha arra szükség van, hogy a szülő visszamehessen dolgozni.

Adó. Számos, az adózók számára kedvező változás lépett életbe az szja rendszerében: az adókulcs 1 százalékpontos csökkentése mellett új bevallási módokat vezettek be, nem lehet megbírságolni a késedelmes bevallókat, és emelkedett a kétgyermekesek családi kedvezménye.

A lakásépítés áfáját a kibővített otthonteremtési kedvezménynek köszönhetően 5 százalékra csökkentik. Az áfa-visszatérítési támogatást a már folyamatban lévő építkezések esetén is lehet igényelni, de fontos feltétel, hogy a bekerülési költség 70 százalékáról saját névre szóló számlával kell rendelkeznie az igénylőnek.

Kiadások. Ingyenessé vált több igazgatási eljárás az illetéktörvény módosítása révén. Megszűnik a személyi igazolvány és lakcímkártya kiállításának illetéke, valamint annak az eljárásnak a díja is, amely a családi állapot megváltozása miatti névváltozás okán indul, az ellopott okmányokat is ingyenesen állítják ki újra, ahogy a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványát is. Ugyancsak illetékmentesen állítják ki a jövőben a cégkivonatokat, a cégnyilvántartásban szereplő elektronikus okiratokat, de térítésmentes lesz a vállalkozói igazolvány kiadása vagy az üzlet működési engedélyével kapcsolatos eljárás. Első alkalommal a jogosítványt is illetékmentesen kaphatja mindenki. A változtatás emellett csökkenti az örökléssel összefüggő tulajdonjog és haszonélvezeti jog költségeit is. Az adóhatósági igazolásokat is ingyenesen adják majd ki. A vállalkozásoknak a számviteli beszámolók közzétételéért nem kell a jövőben igazgatási szolgáltatási díjat fizetniük.

A sertés tőkehús általános forgalmi adója január elsejével 27 százalékról 5 százalékra mérséklődik.

Egyéb változások. Hatályba lépett a közigazgatási bürokráciacsökkentésről elfogadott törvénycsomag. A módosítással általános eljárási szabályok egyszerűsödtek, kevesebb lett az engedélyhez kötött tevékenység, és csökkentek az ügyintézési határidők.

Az új típusú személyazonosító igazolványt kérhetik az állampolgárok az okmányirodákban, a kormányablakokban. Az új személyazonosító igazolványokat nyolc nap alatt készítik el, amire tavaly még 20 nap volt a határidő. Olyan magas biztonságú tárolóelemet (chipet) építettek bele, amely nyilvántartja a személyazonosító adatokat, az állampolgárok döntésétől függően az ujjnyomatukat, az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adataikat, illetve a társadalombiztosítási és adóazonosító jelüket is.

Új tűzvédelmi szabályokat vezettek be január 1-jével, az előírások kihatnak a társasházakra is. A belügyminiszter tavaly decemberben módosította a tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló rendeletet, az új szabályokat legkésőbb március 31-ig kell teljesíteni.

A mezőgazdasági őstermelői igazolványok megújulnak, a papír alapú igazolványok helyett kártya alapú igazolványt vezetnek be. Az eladónak ki kell írnia, saját őstermelői tevékenységből származó terméket értékesít, és fel kell tüntetnie az igazolvány számát. Az új rendszerrel egyértelműen azonosítható lesz az, aki őstermelő, és az, aki őstermelői igazolvánnyal rendelkezik, de termelő tevékenységet nem végez. Az igazolvány kiállítása és érvényesítése továbbra is ingyenes marad, az ügyintézés sokkal egyszerűbb és átláthatóbb lesz.

Forrás: www. mti.hu