Retro angolul

Az elfogadásról, a szolidaritásról szólt az Európa Film- és Kulináris Klubban vetített soron következő alkotás csütörtök este, a mozi Sára Sándor termében.

A filmművészet és a gasztronómia segítségével ezúttal Angliába látogatott el a filmszínház maroknyi közönsége. A Büszkeség és bányászélet (Pride) című angol vígjáték kényes témát feszegetve boncolgatja az előítéletekkel tűzdelt emberi természetet.
A valós történeten alapuló sztori az 1984-es wales-i bányászsztrájkok idejébe vezet vissza, amikor a munkásosztály több mint egy éven át küzdött jogaiért a Vaslady politikájával szemben. A történet szerint a megszorításokat elszenvedőkkel vállal szolidaritást a londoni melegek egy csoportja. Miközben a két, egymással szöges ellentétben álló társadalmi helyzetű, és más életfilozófiát valló közösség egymáshoz közeledik, betekintést nyerünk a nyolcvanas évek kulturális és politikai világába.

Ez az a kor, melyben a brit Parlamentben teret nyernek a munkásosztály tagjai, amikor Londonban megrendezik az első Pride-ot és regisztrálják az első HIV pozitív betegeket. Hamisítatlanul megjelenik a vásznon a retro a maga divatjával, zenéjével, nézeteivel. Az akkoriban még igencsak tabuként kezelt másság és a munkásság keménymagja között lassan lebomló falak az elfogadás, a kölcsönös segítségnyújtás szép példáját tárják a nézők elé. A két megvetett társadalmi réteg lassú közeledése szoros kézfogássá fejlődik a krónika végére. A film elejétől a végéig fenntartja az érdeklődést és miközben kacagunk a poénokon, azért az a bizonyos gombóc is szorítja a torkunkat.

Szerencsére, a hagyományok szerint, a Balogh Fáni kreativitását dicsérő finom desszertet még a vetítés előtt megkaptuk, így a feltörekvő érzelmek nem befolyásolták a trifle jóízű elfogyasztását.