Merre jár a nádi farkas?

Szerkesztőségünk a napokban értesült arról, hogy több lakos aranysakálokat vélt felfedezni Jászberény bel- és külterületein. Az egykor őshonos aranysakál, vagy más néven nádi farkas jelenléte napjainkra azonban szokatlanná vált környezetünkben.

A témával kapcsolatban megkerestük György Imrét, a Lehel Vadásztársaság fővadászát, aki hangsúlyozta, hogy a jászberényi vadászterületen a vadászoknak jelenleg nincs tudomása aranysakálok jelenlétéről. Ezidáig aranysakállal, jellegzetes hangjával és a nyomával sem találkoztak a szakemberek.

Továbbá elmondta, hogy az aranysakál most már valóban elterjedőben lévő faj Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A Jászságban ugyan megjelentek a közelmúltban kóborló egyedek, elszaporodásukról azonban még nem beszélhetünk a térségben. Jászjákóhalmán és Jászkiséren került terítékre egy-egy példány nemrégiben.

A fővadász elmondta, hogy a Lehel Vadásztársaság területén az élőhely nem igazán alkalmas az aranysakálok számára, mivel a nagyobb kiterjedésű erdőket és nádasokat kedvelik. Nagyon rejtőzködő életet él, ezért nehéz a fegyverrel való gyérítése, vadászata. Azokon a területeken ahol nagyobb létszámban van jelen, ott is nehéz terítékre hozni. Kerüli az ember jelenlétét, nem jellemző, hogy lakott területre téved.