Megtévesztő szolgáltatók

Az országban egyre több helyen fordul elő, hogy egyes, tűzvédelmi szolgáltatásokkal és eszközökkel foglalkozó vállalkozások képviselői – a katasztrófavédelem esetleges későbbi szankcióival fenyegetőzve – a piaci árnál magasabb összegért próbálják meg értékesíteni szolgáltatásaikat vagy termékeiket. Határozott és erőszakos fellépésükkel eddig már sok esetben sikerrel verték át a megijesztett, jóhiszemű ügyfeleket.

Az elmúlt időszakban Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves megye és a főváros területéről is érkeztek lakossági bejelentések a katasztrófavédelem szankcionálására vagy ellenőrzésére hivatkozva agresszív értékesítési tevékenységet folytató vállalkozások képviselőiről. Jellemzően előzetes tűzvédelmi ellenőrzést kínálnak pénzért, az elhelyezett tűzoltó készülékek cseréjét ajánlják fel vagy szén-monoxid-érzékelőket árulnak a piaci árnál drágábban.
A szóban forgó vállalkozások sok esetben megtévesztő, a hatóságokéval könnyen összeköthető feliratokat és jelképeket szerepeltetnek gépjárműveiken, fellépésük határozott és mindig a katasztrófavédelem, a tűzvédelmi hatóság bírságolására hivatkozva próbálnak nyomást gyakorolni a vásárlás érdekében. Bárhol előfordulhatnak, autószerelő-műhelyben, fodrászatban, kozmetikai szalonban, bútorüzletben és strandon egyaránt megpróbálkoznak ilyen jellegű értékesítéssel.

A katasztrófavédelem azt javasolja, mielőtt elköteleznék magukat, minden esetben nézzenek utána ezeknek a tűzvédelemi szolgáltatásokkal és eszközökkel foglalkozó vállalkozásoknak és ne vásároljanak, amíg nem kérték ki más szakértő véleményét. Számos cég közzéteszi adatait, termék- és szolgáltatáslistáját, valamint díjszabását saját honlapján, tájékozódjanak, mielőtt vásárolnak vagy szolgáltatást vennének igénybe. A jogszabályi kötelezettségekkel és előírásokkal kapcsolatos információk elérhetőek a főigazgatóság és a megyei igazgatóságok honlapján vagy kereshetik a katasztrófavédelem ügyfélszolgálatait. Gyanús szolgáltatók esetén keressék a hatóságokat.