Hétvégén sasolhatunk!

A jászberényi Sasközpont és az állatkert izgalmas eseményre invitálja szombaton a madárbarát látogatókat. A két helyszín ad otthont a XIII. Országos Sasszinkron központi rendezvényének, a II. Sas napnak.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya és Monitoring Központja a HELCION LIFE+ programmal, nemzetipark-igazgatóságokkal és egyéb civil szervezetekkel együttműködve XIII. alkalommal szervezi meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozó madarak éves számlálását január 15-17-e között.
Hazánk területén a sasfajok szempontjából számos kiemelten fontos telelőhely van. Az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya 2004-ben indította el a legfontosabb, részben már évtizedek óta ismert sastelelőhelyek egységes módszertannal és egy időben történő, úgynevezett „szinkron” felmérését.

Az akcióhoz a tavaly megnyitott Jászsági Sasközpont is csatlakozott. Az elmúlt évben indított kezdeményezés célja az országos sasszinkronok társadalmasítása, a ragadozó madarak bemutatása, a lakosság figyelmének felhívása hazánk rendkívül gazdag ragadozómadár-állományára és a fokozottan védett parlagi sasok védelmére.
A színesnek ígérkező program délelőtt kilenc órakor tanösvény bejárással kezdődik a Sasközpontban, majd ünnepélyesen átadják a területen létesített természetfotós játszóteret. A látogatók szakvezetők segítségével ismerkedhetnek a régiónkban fészkelő, illetve nálunk telelő ragadozó madarakkal.

Az elsők között regisztrált érdeklődőknek lehetőségük lesz lovaskocsis kirándulást tenni a tanösvények mentén.
Az állatkertben délelőtt 10 órától várják a programhoz csatlakozó, elsősorban kisgyermekes családokat, érdeklődőket. Lesz madárkalács készítés, madárgyűrűzés, a témához kapcsolódó játszóház, kiállítás megnyitó, filmvetítés, odúkészítés.
A Sas Napon regisztrált első 25 jelentkező a Sasközpontban kupont kap, ők ingyenesen, míg a további látogatók kedvezményes 1000 Ft-os belépőjeggyel vehetnek részt a Jászberényi Állat- és Növénykert bemutatóján. A délelőtti, illetve délutáni tanösvény bejáráson a lovas kocsi férőhelyeinek megfelelően az első 25-25 regisztráló vehet részt. A Sas Napon regisztrált jelentkezők január 16-17-én 20 %-os kedvezményt kapnak a Mátra Múzeum belépőjegyéből.