Egy év szép emlékei

Visszatekinteni szokás. Legtöbben így teszünk az év végén, a következő év elején. Sorra vesszük, hogy melyek voltak az adott esztendő jó és kevésbé jó élményei, emlékei. A pozitív dolgokból töltekezünk, a negatívakból tanulunk.. Ez az írás egyfajta számvetése a Szent Klára Otthon elmúlt évének.

Tennivalónk és eseményeink voltak bőven, amelyekből azonban most csak a legfontosabbakat vesszük sorra. A 2015-ös év első felét teljesen átszőtték annak a megyei szintű, közel 500 főt megmozgató rendezvénynek a szálai, amelyet június 10-én szerveztünk meg a Belvárosi Általános Iskola Sportcsarnokában.
Évek óta hagyományként kerül megrendezésre a Jász-Nagykun-Szolnok megyében működő Idősotthonok Szépkorú, de Ifjúszívű Lakóinak Kulturális- és Sportversenye. Ez az esemény szoros összekötő kapocs az intézményben élő ellátottak, dolgozók, hozzátartozók és minden érdeklődő számára. Legfőbb célkitűzése, hogy a résztvevők együtt legyenek és egy kellemes nap részeseivé váljanak. Erősítse bennük a sikerélményt, a pozitív dolgok átélését, az emberi kapcsolatokat. Minden esztendőben más település ad otthont ennek a nagyszabású eseménynek. Tavaly a mi otthonunkat érte a megtiszteltetés, a kihívás, hogy a házigazdák lehettünk. A megyéből huszonkét intézmény lakói, dolgozói tisztelték meg a versengést, több száz fő. Sikeres volt a lebonyolítás, szívesen emlékszünk erre a nagy feladatra, amelytől először megijedtünk, majd bátran megszerveztük, s most már örülünk, hogy vállaltuk, mert sok élményben lehetett részünk.
Alighogy ezt a megmérettetést magunk mögött tudhattuk, a nyári forróságban készültünk a következő nagy eseményünkre, amelyet hagyományosan minden évben megrendezünk. Ez névadó ünnepségünk. Augusztusban a Szent Klára nap. Rekkenő hőség volt, amely elől csak a lombos fák által adott kis árnyék jelentett némi hűvöset augusztus 12-én. Ezen a napon emlékeztünk meg az idősek otthona 65 éves fennállásáról is. A hagyományokhoz tartozik, hogy 2007-től minden esztendőben nagy sikerű ünnepséget rendezünk névadónk tiszteletére, a szentelési évforduló alkalmából.

Az ősz kezdete egyben a szüreti mulatságok ideje is, amelyet az október 1-jei Idősek Napja követett, amelyről szintén minden évben megemlékezünk. Így tettük ezt tavaly is. Ellátottainkat műsorral, kedves szavakkal köszöntöttük, mosolyt csalva ezzel is ráncoktól barázdált arcukra.
Az adventi időszakban dr. Novák István plébános atya lelki felkészítést adott a lakóknak és dolgozóknak, hogy tiszta lélekkel készülhessenek a megváltó születésére.
Az év vége a karácsonyi ünnepkörrel kapcsolatban telt, számos programmal.

December 12-én évfordulót ünnepeltünk. 2005-től vezetőnk Vargáné Deme Katalin, aki ennek tiszteletére vendégül látta az intézmény munkatársait és családjaikat. Az egész napos program a Lehel Film-Színházban egy igazi karácsonyi mozifilm megtekintésével kezdődött, majd a Nagyboldogasszony Iskola ebédlőjében folytatódtak az események. Ennek a napnak a keretében búcsúztattuk azt a négy kollégánkat, akik 2015-ben mentek nyugdíjba.
 Ezt követően december közepén minden nap csoportokat láttunk vendégül, akiknek ezúttal is köszönjük azt a sok kedvességet, amit lakóinknak, dolgozóinak adtak látogatásukkal.
Üdvözölhettünk egészen kicsiket, nagyobbacskákat és felnőtteket is. Mindannyian elhozták nekünk karácsonyi műsorukat, ki betlehemes játékkal, ki csodás dalokkal készült.
A karácsonyi ünnepi, meghitt hetünket a Nagyboldogasszony Kéttannyelvű Általános Iskola alsó tagozatos diákjai nyitották, akik színvonalas, megható műsort adtak intézményünkben. Másnap a Liska József Katolikus Erősáramú Szakközépiskola és Gimnázium tanulói jártak nálunk. Csodás dalokkal melengették meg a középiskolások a hallgatóság szívét, zenei kíséretükkel fokozván az ünnep hangulatát. A Központi Óvoda kicsijei is üde színvoltjai voltak a programoknak, aranyos játékukkal sok idős szívébe belopták magukat. A karácsonyi műsorfolyam része volt a Belvárosi Általános Iskola harmadikosainak betlehemi előadása is, amely mögött látszott a sok felkészülés, gyakorlás. Az ő szereplésük is nagyon emlékezetes maradt számunkra. A programokat a Hagyományőrző Egylet tagjai zárták, akik szép zárását adták az ünnepi hetünknek.
Karácsonykor jó adni és kapni. Örültünk, hogy német testvérvárosunkból, Vechtából, az ottani baráti kör közreműködésével adományokat kaptunk, 24 elektromos vezérléssel működő fából készült ágyat, hozzá éjjeli szekrényeket, foteleket. Ez nagy segítség nővéreink számára, hogy nem kézi erővel kell az ágy támláját emelniük, hanem a technikai fejlettségnek köszönhetően ezt már egy gombnyomásra megtehetik.
Minden esztendőben év végén adományokat juttatunk el Erdélybe az ottani szegénysorban élő gyermekek részére. Ezúttal decemberben Székhelyhídon jártunk, mikuláscsomagokat vittünk az ott lakó kicsiknek, akiktől szívből jövő szeretetet, hálát és mosolyt kaptunk.  
Mozgalmasan, élményekkel teli zártuk tehát a 2015-ös évet, bízva abban, hogy a 2016-os esztendő is tartogat feladatokat, újabb kihívásokat, munkát és mindenekelőtt egészséget mindannyiunknak, hogy legyen energiánk terveink megvalósításához.