Városunk fénnyel írt történelme

Egy évszázad emlékei köszönnek vissza a Jász Múzeumért Alapítvány legújabb, a „Jászberény anno…Képes időutazás a város múltjában” című kötetéből, melynek bemutatóját december 18-án ünnepeltük a múzeumban.

Az emberi emlékezet véges, a száz évvel ezelőtti történések tanúi már rég a mennyek ablakán át szemlélik utódaik ténykedéseit. Lassan elkopnak az emlékek, megfakulnak az események, elporladnak a díszes épületek, a feledés homályába hullnak a város életében meghatározó jelentőségű alakok vagy a hétköznapi polgárok, nincs, aki meséljen róluk. Szerencsére azonban az emberi elme óriási találmánya, a fotográfia rendelkezésünkre áll, és a technika eme eszközének segítségével képzeletbeli utazást tehetünk a múltba. Sokan őrzik a családi ereklyék között a nagyszülők, dédszülők fényképeit, fiókok mélyén megbúvó képeslapok fényrajzairól köszön vissza ránk Jászberény egykori arca, és a múzeum kincsestárában is rengeteg fotó tanúsítja eleink ünnepeit és hétköznapjait. Ezeket az utókor számára felbecsülhetetlen értékeket gyűjtötte egybe Hortiné dr. Bathó Edit szakértő csapata, és adta ki könyv formájában a múltban elmélyedni vágyók örömére, okulására.

201601070011.jpg

A Jász Múzeum utolsó rendezvényén a könyvbemutatóra érkezett vendégeket az intézményvezető asszony köszöntötte. Köszönetet mondott a régóta tervezett kötet megjelenését lehetővé tévő kollégáknak, támogatóknak, – köztük a város önkormányzatának – az előfizetőknek. Bathó Edit hangsúlyozta, hogy a múzeum kiadványai iránt az előfizetők részéről országos viszonylatban is példaértékű és egyedülálló az érdeklődés. Az alapítvány köteteinek gyűjtésében elöljárókat ezen alkalomból, az igazgató asszony külön értékelte és ajándékkönyvvel fejezte ki köszönetét Besenyi Vendelnek, Vidovich Kálmánnénak valamint Katona Katalinnak.

Szabó Tamás polgármester néhány szívből jövő gondolatot osztott meg a hallgatósággal a könyvünnep apropóján. „A könyv egy igen meggyőző és minden ilyen irányú érdeklődést maximálisan kielégítő kiadvány, valódi karácsonyi ajándék” – fogalmazott Szabó Tamás, majd gratulált és köszönetet mondott a készítésben közreműködőknek, illetve hasonló jövőbeni sikereket kívánt.

Bathó Edit ismertette a százévnyi időintervallumot átfogó könyv születésének körülményeit, összefoglalta az anyaggyűjtés, a kötetbe rendezés, a dokumentálás folyamatát. Az 1850-1950 évek közötti Jászberény eseményei 469 darab képen dokumentálódnak a kötetben. Az előzetesen kiadott felhívásnak köszönhetően ötvenhárom személy hozott be képanyagot. Ebből, valamint a múzeum bőséges fotóarchívumából került válogatás a kötet tizenhat fejezetébe. Olyan neves fotográfusok művei kaptak helyt, mint Pollák Fülöp, Morvai Lajos, Ramisch Antal, Zsáki Jenő, illetve egy bizonyos német amatőr fotós Hans Gunter Schultz, a még ma is aktív Faragó László és Baráth Károly. Külön kihívást jelentett a fotók adatolása. Számos gyönyörű képről nem derült ki, hogy ki, mikor készítette, kiket ábrázol. Az album a képekhez kapcsolódóan magyarázó szövegeket is tartalmaz, melyeket Botkáné Sárközi Ildikó lektorált. A válogatásnak köszönhetően valós képet kaphatunk a város korabeli épületeiről, köztereiről, társadalmáról, bepillantást nyerünk őseink ünnepeibe és hétköznapjaiba ezekben a békebeli majd vérzivataros időkben.

A kötet szerkesztését a hagyományokhoz híven csapatmunkában végezték, melynek tagjai Baráth Károly, Bugyi Gábor, Besenyi Vendel, Faragó László, Farkas Kristóf Vince, Kókai Magdolna, Szántai Katalin és Hujberné Sárközi Ágnes és természetesen Hortiné dr. Bathó Edit voltak.

Egy képes album tartalmáról úgy lehet ismeretünk, ha módunk van belelapozni. A könyvbemutatón diavetítő segítségével és Bathó Editke útmutatásával közösen pörgettük át a lapokat, szemezgetve a nagyszerű fotók között. Az igazgató asszony egy kicsit nagyobb számú képet villantott fel, mint amennyit a könyv évszámai átfognak, de valóban érdekes és izgalmas, gondolkodásra késztető képsorok tárultak a szemünk elé.

Aki olyan szerencsés, hogy karácsonyra adhatja vagy kaphatja az albumot, minden bizonnyal eszébe jut az igazgató asszony intelme: „Rohan az idő, a ma történése holnap emlék lesz. Utazzunk vissza az időben, szemléljük meg eleink életét, mert ha a régi értékeket ismerjük, észrevesszük a ma kincseit is.”