Otthonosabb lett az otthon

December 10-én délután örömteli eseménynek lehettek tanúi a Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény Naplemente Idősek Otthonának lakói, dolgozói és a meghívott vendégek, mert ezen a napon ünnepelték a felújított épület átadóját.

A megjelenteket – akik között helyet foglalt Szabó Tamás polgármester, Pócs János országgyűlési képviselő, Bódy Éva az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselője – Bozóki Jánosné intézményvezető köszöntötte. Az igazgatónő ismertette a projekt költségvetését és a megvalósult fejlesztéseket. Elmondta, hogy az összesen 178 millió forintos pályázat forrását száz százalékban támogatás biztosította. A felújítás eredményeit rövid képes összefoglaló segítségével, majd az ünnepséget követően az épület bejárásával ismerhették meg a megjelentek. Meggyőződhettek róla, hogy a kivitelező igényes munkát végzett, valóban a kor kihívásainak megfelelő épületben lelhetnek otthonra a ház lakói.

A rehabilitáció során megújult épületben energetikai beruházásokat végeztek nyílászárócserével, fűtéskorszerűsítéssel. A működés hatékonyabbá tétele mellett gondoltak az esztétikai megújulásra, az épület komfortosabbá tételére. Ennek érdekében festés, burkolatcsere, a vizesblokkok teljes körű átépítése valósult meg, bútorzatokat és műszaki eszközöket cseréltek korszerűbbre. A modernizáláshoz nagyban hozzájárult saját költségvetéséből az önkormányzat is, mely 5,5 millió forinttal támogatta a fejlesztést, valamint cégek támogatása és vechtai testvérvárosunk adománya is segítette az intézményt.

Pócs János beszédében köszönetét fejezte ki az itt dolgozók áldozatos munkájáért illetve tisztelettel szólt az itt élő idősekről, akik a ma aktív generációkért végigdolgozták életüket.
Szabó Tamás szintén köszöntötte a lakókat és a dolgozókat, valamint köszönetet mondott a projekt valamennyi közreműködőjének. A továbbiakban ismertette a nyolc hónap leforgása alatt megvalósult fejlesztéseket, melynek eredményeképp egy 25 éve dédelgetett álmot sikerült most megvalósítani. Hangsúlyozta, hogy a tervektől a megvalósulásig az együttműködés, az összefogás ereje vitte előre a történéseket. A magas nívójú kivitelezői beruházás és az áldozatos munkavállalói hozzáállás egy korszerű, költséghatékony, esztétikus intézmény létrejöttét tette lehetővé.

Bódy Éva a kormány nevében mondott köszöntőjében kiemelte, hogy az intézmény példaértékűn használta fel az uniós forrásokat, mert a kivitelezés során a város támogatása, az emberi erőforrások és a szakmai hozzáértés együttműködése hangsúlyos szerepet kapott.

Az átadó ünnepséget kulturális műsor színesítette, melynek keretében az otthon lakói és dolgozói versekkel, az Idősek Klubjának Százszorszép Énekkara pedig dalcsokorral örvendeztette meg a jelenlévőket. Pócs János és a városvezetés az adventi időszakhoz kapcsolódóan mikulásvirággal kedveskedett az intézmény lakóinak és munkatársainak.