Projektzáró a városházán

Befejeződött a REGIO-KOM Térségi Kommunális Szolgáltató Társulás Szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer eszközparkjának fejlesztése, informatikai korszerűsítése elnevezésű projektje. A zárásra december 15-én, kedden délután Jászberény polgármesteri hivatalában került sor.

A beruházás eredményeként a társulás tíz új gyűjtőjárművet, valamint a súlyalapú mérést lehetővé tevő informatikai rendszert vásárolt meg. A célgépek 16 m3 és 22 m3 közötti szállító kapacitásúak és egy részük daruval is fel van szerelve.
A projekt az Európai Unió – kerekítve – 540 millió forintos támogatásával a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg, ugyancsak kerekítve 52 millió forint önerővel. A fejlesztéssel lehetővé válik, hogy a Jászberényi és a Dél-Hevesi kistérség 32 településén mintegy harmincezer háztartása a valós, termelt hulladék mennyiségével arányosan fizessen a szolgáltatásért. Ezzel érvényesíteni lehet a szennyező fizet elvet, valamint megvalósul a díjbevételek igazságosabb elosztása is.

Az új rendszert a néhány hónapos próbaüzemet követően vezetik be a két érintett kistérségben. Közülük a Jászberényi kistérség települései: Alattyán, Jánoshida, Jászágó, Jászalsószentgyörgy, Jászapáti, Jászárokszállás, Jászboldogháza, Jászdózsa, Jászfelsőszentgyörgy, Jászivány, Jászjákóhalma, Jászkisér, Jászladány, Jászszentandrás, Jásztelek, Pusztamonostor.