Magyar népzene karácsonyra

Advent harmadik vasárnapján a Muzsikás Együttes és Petrás Mária karácsonyi koncertjén töltekezhetett a közönség a magyar népzenei kincsek erdejében.

A negyvenkét éves Muzsikás Együttes erdélyi, bonchidai zenével idézte meg a karácsonyi készülődés hangulatát, ezzel is hozzájárulva a hallgatóság lelki töltekezéséhez. Ebben az időszakban különösen felértékelődnek a szokások, hagyományok.
Petrás Mária Prima Primissima díjas népdalénekes Csángóföldön született, ahol nemcsak alkalmanként idézik fel hagyományaikat, hanem mindennapjaikat is az őseiktől rájuk hagyott értékek szerint élik. A felcsendülő adventi énekekből, imádságokból sugárzott a tisztaság, az eredetiség és a Jóistenbe vetett hit és szeretet.

A Békás-szoros vidékéről származó táncdalokkal és a mezőségi szabad zenéléssel nagyon jól példázták improvizatív előadásmódjukat, Sipos Mihály és Porteleki László virtuóz hegedűjátékával.  Éri Péter a személyesen neki faragott furulyán szólaltatott meg somogyi pásztordalokat. A nagybőgőtől előlépve Hamar Dániel osztott meg érdekes történeteket, gondolatokat egy-egy muzsika előtt. Arra is sikerült rávennie a közönséget, hogy népdalokat énekeljenek, de a Jászság Népi Együttes városában ez inkább volt megtiszteltetés. Az estet moldvai táncmuzsikával zárták, és ezzel kívántak békés, áldott ünnepeket.