A karácsony és az együvé tartozás

Az év legjelesebb ünnepe előtti időszakban, az advent során érdemes egy kicsit elmerülni a gondolatainkban, s visszapillantani az elmúlt esztendőben történtekre. Célszerű lehet magunkba szállni és megfontolni, mit csináltunk jól az utóbbi időben, esetleg miben hibáztunk. Tavaly ilyenkor a család és az összetartozás érzésének fontosságát hangsúlyoztam az egész évre vonatkozóan. Akkor is úgy véltem, s most is meggyőződésem, hogy az embernek – úgy is, mint társas lénynek – szüksége van a közösségre, amelynek tagjának érezheti magát. Erősebb kapocs pedig, mint a család, nemigen létezhet.

Abban a szerencsében van azonban részem, hogy a Jászberényi Röplabda Klub sajtósaként hétről hétre a jászberényi sportélet legjobb formában lévő – és sokak szerint legcsinosabb – csapata mellett tevékenykedhetek. A Jászkürt Újság olvasói rendszeresen értesülhetnek a gárda eredményeiről, új igazolásairól, hiszen az a cél, hogy a berényi sportbarátok magukénak érezhessék a JRK győzelmeit. Ez az írás azonban nem elsősorban arról szól, hogy a felnőtt együttes a női NB I-es röplabdabajnokság 10. fordulóját követően az előkelő 5. helyet foglalja el a tabellán – legyen ez egyébként bármennyire is örvendetes hír. Akik figyelemmel kísérik a hölgyek idei szezonját, úgyis tisztában vannak vele, a tavaly még újonc alakulat folyamatosan lép előre, s az egyesület filozófiájának megfelelően teszi mindezt nagyrészt saját nevelésű játékosokkal a fedélzeten.

Most olyasmivel szeretnék foglalkozni, ami a drukkerek számára rögtön, pláne a meccsre összpontosítva talán nem szembetűnő, véleményem szerint mégis nagy jelentőséggel bír. S itt a játékosok, az edzői stáb és a vezetőség között kialakult korrekt, igazán emberi légkörre gondolok. A heti legalább nyolc edzésen és a mérkőzéseken teljes odaadással és maximális koncentrációval dolgoznak a lányok és edzőik, de a gyakorlások és összecsapások végeztével az egész kollektíva nem túlzás, egyfajta második családként kezd működni. Látszik, hogy mindenki, aki ehhez a klubhoz tartozik – életkorra, nemre, pozícióra, vagy épp nemzetiségre való tekintet nélkül – tiszteli a másikat és biztos vagyok benne, hogy egy csapatsportágban mindez a képességek és a sportág iránti alázat mellett kulcsfontosságú. A profi sport velejárójaként a Jászberényi Röplabda Klub még december 23-án (szerdán) is meccset játszik Újpesten, de a lehetőségeihez mérten mindenki törekszik rá, hogy a szerettei mellett töltse majd a legszentebb ünnepet. Mert elsősorban mire van szükség a boldogsághoz? Egészségre, szeretetre és egy – vagy akár több – közösségre, amelyben átélhetjük az életünk örömeit és esetleges bánatait.

Az adventi időszakban és karácsonykor tehát a mindennapi munka mellett nem árt, ha lelassítunk egy kicsit, s szeretteink körében kiélvezzük, amit 2015-ben kaptunk az élettől. Mert az az igazi boldogság, ha megoszthatjuk valakivel az örömünket.