Technológia és szaktudás

December első szerdáján, hagyományos üzembejárás alkalmával a gép- és acélgyártással foglalkozó Elektro-Montőring Kft. mutatkozott be a városvezetésnek és a helyi média munkatársainak.

Az egykori Aprítógépgyárból kiváló üzemet 1996-ban alapította Pető Tibor ügyvezető igazgató, aki maga is az Aprítóban sajátította el a szakma alapjait. A cég profilja az gépgyártás, gépi forgácsolás, acélszerkezeti munkák végzése, melyekre megrendelés érkezik itthoni és számos külhoni, európai, sőt közvetve amerikai vállalattól. Az üzemben az alkatrészek széles spektrumát képesek előállítani. Az itt készített termékeket a bányaipartól kezdve a járműiparon át, az atomerőművekig hasznosítják. Akár kéttonnányi folyékony anyagot is képesek feldolgozni, melyből körülbelül egy tonna súlyú, magas minőségi elvárásoknak megfelelő késztermék állítható elő. A végtermékhez szükséges alapanyagok jó részét lemezhulladékból nyerik, illetve visszavásárolják a kopó alkatrészeket a vevőktől.

A bejárás első részében a Sportpálya úti telephellyel ismerkedtek az érdeklődők, ahol az acélöntöde működik. A megjelenteket Pető Tibor ügyvezető köszöntötte, aki kolléganőjével Kerek Klaudia technológia vezetővel információgazdag üzembejárás keretében mutatta be az öntődét és az ott folyó kemény munkát.

Az igazgatótól megtudhattuk, hogy ez a szakma összehangolt, fegyelmezett, magas szintű tudásra alapozott munkamorált követel, mert a dolgozók egy munkafolyamaton belül maximálisan egymásra vannak utalva. Az évek alatt remek kollegiális viszonyba összeforrott csapat mára magas színvonalú termékeket képes előállítani, mely világszerte elismerést vált ki a megrendelőkből. Magyarországon az egyik legtöbb ötvözetű öntött alkatrész gyártásával itt foglalkoznak. Az 1976-ban épült üzemcsarnokban jelenleg harmincnyolc ember talál munkát. Itt történik az alkatrészek öntése – több mint húsz féle ötvözetből –, ventillátoros és vízhűtéses edzése, fesztelenítése, lágyítása, valamint bérhőkezelést is vállalnak. Napi szinten 3-5 adag folyékony alapanyagot csapolnak. Ott jártunkkor megszemlélhettük többek között az öntés látványos folyamatát, láthattunk  hatalmas bányaipari gépeknek vagy például autóbusz gömbcsuklójának homokviasz-öntőformáit.
Az Elekto-Montörig cég a Jönt Kft-től önerőből vásárolta fel a csarnokot, melynek fejlesztésére több mint százmillió forintot költöttek, amihez a szükséges anyagi forrásokat szintén támogatások nélkül sikerült megteremteniük. Jövőre újabb technológiai fejlesztésekbe ruháznak be egy közel 3600 négyzetméteres gyáregységben. Az öntőcsarnok és a tisztítócsarnok mellett egy magas színvonalú, új gépekkel berendezett, minősített labor is helyt kapott a területen. Ma mintegy 500 milliós árbevétellel dolgoznak, 120 megrendelőt szolgálnak ki.

A cég termelésének gerincét az acélszerkezeti munkák alkotják. Ennek telephelye a Monostori úton található. Jól felszerelt hegesztőműhelyükben a CNC láng-, plazma-, és lézeres vágógépeken 2.500-12.000 mm-es méretig tudnak darabolni. Hegesztőeljárásokból széles spektrummal (MIG, WIG, UP) rendelkeznek. Szakembereik magas szintű szaktudás birtokosai, társaságuk megszerezte a DIN 18800-7 minősítést is. A hagyományos forgácsoló technológia mellett CNC forgácsolásra is van kapacitása a cégnek, hatékonyan, nagy pontosságú késztermékek előállításával szolgálják ki a megrendelőket. Magasan képzett szakembereik és a széles palettájú géppark képes egyedi megrendelői igényeket is kielégíteni. Gyártási profilukba beleillenek a híddaruk, konzoldaruk, darugémek, egyéb emeléstechnikai eszközök mellett az egyszerű ékszíjtárcsák, darukerekek is.