Kifordított világ

December 4-én, szombaton 17 órakor a Hamza Múzeum kissé átrendezett kiállítótermében látta vendégül az időnként szülővárosába hazalátogató Kéri Andrást és …egy kis groteszk… című kiállításának grafikáit.

A kiállítás megnyitón Farkas Edit igazgatónő köszöntötte a vendégeket, majd rendhagyó módon, az alkotóval kialakult kötetlen beszélgetés során tudhatott meg a többet a közönség Kéri Andrásról, kinek munkáit először tekinthették meg a jászberényiek a Hamza Múzeum időszaki kiállítótermében.

201512090024.jpg

Kéri András városunk szülötte. Ma már távolabb, Esztergomban éli hétköznapjait, de gyakran hazalátogat nővéréhez és családjához Jászberénybe. Grafikai rajzait látva bárki számára kiderülhet, hogy Kéri András olyan alkotó, aki elgondolkodik a mindennapok történésein, foglalkoztatja az őt körülölelő világ, és amit lát, érez, azt papírra veti. Főleg tollal és színesceruzával dolgozik, rajzaira nem a Jászságban megszokott hagyományos ábrázolásmód, hanem kicsit másfajta megközelítés, a világ kifordítása jellemző. Alkotásairól kissé meseszerű, bizarr képi világ köszön vissza ránk.

201512090026.jpg

Mint Kéri András elmesélte, rajz iránti szeretete már gyermekkorában megmutatkozott. A rajzolás középiskolai tanulmányai során azonban kissé háttérbe szorult, majd az utóbbi években ismét új erőre kapott, de egyelőre szabadidős tevékenysége az alkotónak. Inspirációt a mindennapokból: könyv olvasásából, zenéből, televíziós műsorokból merít, melyeket sajátos látásmódja alapján ábrázol rajzain.
A tárlat 2016. január 31-ig látogatható a múzeum nyitva tartási idejében (kedd-péntek: 9-16 óráig, szombat: 9-13 óráig).