Jobb lesz a jászsági víz

Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával a Jászság nyolc településén – Alattyán, Jánoshida, Jászapáti, Jászboldogháza, Jászivány, Jászkisér, Jászladány, Pusztamonostor – befejeződött a közel nettó két milliárd összértékű ivóvíz-beruházás. A projektzárót Jászapátin tartották december 4-én.

A Polgármesteri Hivatalban tartott rendezvényen, – amelyen a Jászság polgármesterein kívül jelen voltak a kivitelezők és a szolgáltató szakemberei is – beszédet mondott Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség Európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára. Pócs János országgyűlési képviselő, Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke.

-„A Jászságban zajló, milliárdos fejlesztésekbe, – Jászapáti gesztorságával létrejött – „Jászsági Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás” keretében kapcsolódtunk be. Hosszú előkészítő munka után az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával a Jászság nyolc településén befejeződött az ivóvízminőség-javító beruházás. A fejlesztésnek köszönhetően a megfelelő vízminőség biztosításához szükséges vízkezelési technológia mind a nyolc település számára rendelkezésre áll.” – mondta el Jászapáti polgármestere Farkas Ferenc, nyitóbeszédében a záró projekt záróünnepségén.

Mint azt György Zoltán a kivitelező konzorcium egyik vezetője (AQUAPLUS Kft.) elmondta, az ivóminőség-javítást a Jászság vizeire kifejlesztett új technológiával oldották meg.

Az elvégzett munkálatok során szinte minden településen gáztalanító, vas-, mangán, és ammóniumeltávolítás történik a beruházással. Alattyánban, Jásziványban, Jászkiséren és Jászladányban mindez arzénmentesítéssel is kiegészül. Vízkezelő épületeket, térszinti víztárolókat, egyéb műtárgyakat létesítettek és újítottak fel. Közel 8 km új csővezeték került lefektetésre. A beruházás keretében 4 új víznyerő kutat fúrtak – Jászkiséren, Jásziványban, Jászapátin és Pusztamonostoron – és állítottak termelésbe.  A program tartalmazta a teljes meglévő vízhálózat – a nyolc településen kb. 207 km hosszban – mosatását, mosató pontok (aknák) kiépítését, rekonstrukcióját is. A kivitelező az AB Jászság konzorcium volt.

A beruházás támogatása számokban:
Összes költség    1.972.545.311-. Ft
EU támogatás    1.658.395.433-. Ft
BM támogatás       304.164.878-. Ft
Önerő           9.985.000-. Ft

A záróünnepség végén Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség Európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára kérdésemre az alábbiakat nyilatkozta: –„Elmondtató, hogy a Jászságon kívül másutt is jellemző, hogy sok település fog így össze és konzorciumi partnerként hajt végre nagy volumenben beruházást. Főleg most, hogy a 2007-2013 –s időszak zárásához közelítünk, látom, hogy az önkormányzatok összefogva, egymást segítve milyen nagy beruházásokat valósítanak meg, fejeznek be. Örömmel mondhatom, hogy kezdődni fog a 2014-2020 –as beruházásai időszak. Ezzel kapcsolatban tájékoztatást adok a Jászság polgármestereinek, e záróünnepséget követően.”

Pócs János országgyűlési képviselő nyilatkozatában pedig azt hangsúlyozta, hogy: – „A közös összefogás példaértékű, hiszen a polgármesterek és az általuk vezetett testületek – akik ebben a beruházásban részt vettek – hosszútávon jót tettek településük érdekében, hiszen ez a gyermekeinkről, a jövőnkről, a jobb egészségről szól. E projekt befejezésével a Jászságban – az elmúlt éveket is beleszámolva – 50 milliárdos fejlesztésen léptünk túl, ami régiós szinten igen jelentősnek számít. De ezzel együtt sem dőlhetünk hátra. A megyei fejlesztési keretben 53 milliárd forint áll rendelkezésre ahol főleg a kisebb települések előtt áll nagy lehetőség. Továbbá az országos vidékfejlesztési program, 1300 milliárd forintos összeget tartalmaz. Én mindent meg fogok tenni, hogy a Jászság településeiből benyújtott pályázatok közül, minél több sikeres legyen a 2014-2020. évi időszakban is.”