Éremeső a Sport Ju-Jitsu Magyar Bajnokságon

A Dr. Gulyás Richárd elnök által vezetett Magyar Sport Ju-Jitsu Szövetség rendezésében és a Jászsági Harcművészeti Akadémia szervezésében november 7-én rendezték Jászberényben a 2015. évi Nyílt Sport Ju-Jitsu Magyar Bajnokságot, ahol Jászapátit 35 karatéka képviselte.

A sportrendezvényen, 22 klub 180 versenyzője sorakozott fel a megnyitóra a Bercsényi úti sportcsarnok küzdőterén. A versenyzőket és az emeleten helyet foglaló nézőket Szatmári Antalné Jászberény alpolgármester asszonya köszöntötte, és nyitotta meg a rendezvényt. Őt Dr. Körei-Nagy József Jászberény rendőrkapitánya követte, aki a sport és ezen belül a harcművészet személyiségfejlesztő hatását és a közösségben tartó erejét hangsúlyozta ki beszédében.

Az ünnepélyes megnyitó után ismét a versenyzőket szólították név szerint, de most már a csarnok közepén felállított szőnyegen kellett számot adniuk felkészültségükből. Nagy volt a repertoár, hiszen: egyéni-, és fegyveres formagyakorlat, pusztakezes önvédelem, Sport Jitsu, Ne Waza Gi és NoGi földharc (grappling/Submission), Sport -Jitsu „A-B-C” touch contact+földharc, valamint Gi és NoGi földharc Open versenyszámok közül lehetett választani. Délelőtt főleg a formagyakorlatokban mérték össze tudásukat a karatékék, délután pedig a földharcok, valamint az ütő és rúgószámokban zajlottak igen látványos és sokszor nagyon színvonalas összecsapások.

Közel húsz éve, hogy dr. Harnos Imre a Zen Bu Kan Kempo magyarországi megalakítója megbízta dr. Nagy-Hinst Istvánt a Sport Ju-Jitsu hazai létrehozásával. Ez szép lassan fel is épült. Kezdetben Jászapátin rendeztek Magyar Bajnokságot majd Jászberény adott otthont a nagy seregszemlének. Töretlen tehát a fejlődése hazánkban ennek a sportágnak.  Ez mindenképpen jellemző a Kígyó Dojo HSE versenyzőire, akik közül az utóbbi években többen is világbajnoki arany, valamint ezüst és bronzéremmel büszkélkedhetnek.  Közülük – többek között – Kascsák Tibor és Szikszai Nikolett is megmérettette magát a jászberényi versenyen. Mindketten elmondták, hogy hiába világbajnokok, nincs lefutva a verseny számukra, hiszen minden alkalommal maximumot kell nyújtaniuk, hogy a dobogó legfelső fokára állhassanak. De mint mondták mindent megtesznek, hogy ez most is így legyen.

Nos, úgy tűnik Szikszai Niki tisztában volt felkészültségükkel, hiszen a késő esti eredményhirdetésnél kiderült, hogy az ő érmeivel együtt 38 arany, 33 ezüst és 26 bronzéremmel lettek gazdagabbak Jászapáti karatékái. A legtöbb érem elnyerésével pedig, a „Legeredményesebb Csapat” cím is az ő nevükhöz fűződik.

A sikeres rendezvényt látva a Dr. Gulyás Richárd főszervező a közeljövőre, merészebb álmokat fogalmazott meg. Azaz külföldi klubokat és versenyzőket is szeretnének vendégül látni a Jászság fővárosában. Elképzelhető tehát hogy akár már a jövő évben, csak Jászberénybe kell utazni Jászapáti versenyzőinek, ha nemzetközi versenyen szándékoznak részt venni.