A nyelvek szerelmese

November 26-án, csütörtökön délután nemcsak népes, de különleges eseményre került sor a könyvtárban. Apáti egyik híres szülötte, Budai László nyelvész professzor mutatta be élete könyvét.

Vagy inkább a tanítványa, Németi Zsuzsa által összeállított kötete kapcsán élete menetébe avatta be a megjelent érdeklődőket, tanítványokat, szomszédokat, barátokat. Évtizedeken vezetett át a csintalan, de értelmes parasztgyerek indulásától a pedagóguspálya kezdetén át a tíz nyelven beszélő, félszáz nyelvkönyvet író tudós professzorig.

A jelenlévők ugyancsak bólogattak, ahogy mesélés közben virtuálisan végigjárta velük apáti utcáit, megidézte egykori lakóit, barátokat, rokonokat. Ugyanígy vezette hallgatóságát nagy utazóként a világban, ezzel a természetességgel és közvetlenséggel. Nem titkolta gyerekkori  és ifjúkori botlásait sem, beleértve az iskolakerülést, a háborús lőszerek szétszerelését, a bor imádatát.

Könnyen tehette, hiszen akkora teljesítményt halmozott fel a nyolc évtized alatt tanítványokban, tankönyvekben, ami vitán felüli a tudományos életben. Németi Zsuzsa szerint nem a produktum okozott gondot gyakran a professzornak, hanem az önmaga által emelt úttorlaszok lebontása.

A kötet összeállítója ezen az estén ugyanúgy tapintatosan háttérben maradt, mint írás és szerkesztés közben. Olyan formát talált, amelyben az élet szertelensége lüktet, nem a tudományoskodás. Történetek, sztorik, nyelvkönyvek fedlapjai, külföldi utak napra pontosan, és az összes osztálynévsor, akiket Budai László tanított. Egy igazi pedagógus évtizedei tisztelettel és alázattal felvázolva. Érdemes belelapozni, de csak ha bőven van időnk hozzá, ugyanis nem lehet letenni.