Erzsébet bál karneváli hangulatban

Szombat este. Kint zord időjárás, hideg, havasesős téli este. A Déryné Rendezvényházban viszont kellemes klíma, koktélok a díszterem előtt, alkohollal és anélkül. Kellemes vörös-sárga anyagból készült dekoráció a folyosón és bent a teremben. Csinosan öltözött hölgyek és urak, fiatalok, idősebbek. A Jászság Egészségéért Alapítvány és a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház közös rendezésében második alkalommal valósult meg az Erzsébet bál.

Üdvözlések, beszélgetések, koccintások. Majd mindenki elfoglalta asztalát este hét óra után nem sokkal. Nagy-Bana Zsanett az est háziasszonya köszöntötte elsőként a megjelenteket, majd dr. Sinkó-Káli Róbert, a Szent Erzsébet Kórház főigazgatója nyitotta meg a bált. Hangsúlyozta, hogy az egészségügyben a nagy hajtás mellett fontos, hogy legyen egy nap, egy este, amikor az emberek tudnak egymással kötetlenül beszélgetni. Ilyen szellemben jött létre az Erzsébet bál is.
Egy bál elengedhetetlen része a műsor, amelyből szombaton este nem volt hiány. Először a Tailor Dance Tánciskola fiataljai adtak elő showtáncokat. A fiatal lányok, legfeljebb 8-10 évesek lehettek, laza könnyedséggel, de annál nagyobb összehangoltsággal, precizitással kezdték bemelegíteni a közönséget, és ráhangolni a zenére, a táncra, a ritmusokra.

201512030017.jpg

A folytatásban a kicsivel nagyobbak következtek. A Lehel Melody TSE fiataljai először bécsi keringővel vonultak a közönség elé. Táncpedagógusuk Oláhné Molnár Anna elmondta, hogy a 45 éves társastáncklubban versenytáncok és formációs koreográfiák oktatásával is foglalkoznak. Sok versenyre utaznak napjainkban is a csapat tagjai. Szombaton egy csokorra valót hoztak a nézőknek a formációs táncokból.

A latin-amerikai táncok közül a közönség lábai az asztalok alatt már járhatta a csacsacsát, majd a tüzes szamba tovább repített a ritmusok sokszínűségébe, karneváli hangulatot idézve. Majd jött az érzelem kifejezéséről szóló rumba, zárásként pedig a jive.
Miután a szem már lassan telítődni kezdett a szép ruhákba öltözött fellépőkkel, a fül is kezdett eltelni a ritmussal, és a láb is járta már egy kicsit, igaz még csak az asztalok takarásában, ideje volt, hogy a has is jóllakjon. Következett a vacsora, amely gyöngyöző fácánlevessel vette kezdetét. Majd svédasztalos formában a kisteremben választani lehetett a következő finom falatokból: birkapörköltből sós burgonyával, fűszeres-gombás sertéscsíkokból, áfonyás pulykacombból, burgonyakrokettből, mexikói rizsből, kovászos uborkából, friss zöldségekből, öntetekből, majd desszertnek elfogyaszthattuk a meggyes-kókuszos varázst. Ami után jött egy újabb varázs, a Copacabana Brazil Show tánccsoport öt tagja, akik elhozták nekünk a meleget, a csillogást, a mosolyt, a napbarnított testeket, a jelmezeket és önfeledt táncukat. A show része volt akrobatikus mutatvány, amelyet a csapat két férfi tagja végig mosollyal az arcán mutatott be, pedig volt ott szaltó, kézenállás, átfordulás. Mosolyból és a hangulat fokozásából a lányoknál sem volt hiány, akik úgy tudták ütemre mozgatni minden porcikájukat, hogy a szem sem tudta követni. Műsoruk végén a szóvivő egyik fiú kérte a „szexi mamikat, szexi papikat”, kedves tört magyarsággal, hogy riszáljanak ők is. Vagyis mindenkit egy össztáncra buzdítottak, mely invitálásnak sokan eleget is tettek, hogy utána kellő lendülettel tudják folytatni a megkezdett mozdulatokat az Átrium Zenekar muzsikájára, akik azt est további részében szolgáltatták a zenét.

201512030016.jpg

Éjfél előtt zajlott a bálok másik elengedhetetlen része, a tombolahúzás. A nyeremények között gazdára találtak szépségápolási termékcsomagok, festmény, márkás italok, ajándékcsomagok, kandalló és hűtőszekrény is.
Lazításként ezt követően ismét kedvezhettünk a kulináris élvezeteknek. Ekkor gordon bleu, baconben sült csirkemáj, sertéskaraj olivabogyóval töltve, orosz hússaláta, lilahagymás burgonyasaláta, sajttál és gyümölcsök várták, hogy elfogyasszák őket.
A finomságokat mintegy ledolgozva folytatódhatott a tánc, aki bírta, annak egészen hajnalig.