Boldog vagyok, hogy rám gondoltak

A Jászberényi Szent Erzsébet  Kórház 2015. november 20.-i Erzsébet Napi tudományos ülése keretében dr. Sinkó-Káli Róbert főigazgató átadta az idei Szent Erzsébet Kórház életműdíjakat dr. Varga Erzsébetnek és Velkei Miklósnénak. Most Velkei Miklósné, Zsuzsát mutatjuk be. Egyéniségéről sokat elárul, hogy az életmű díj átadásakor kifejezett kérésére megemlékeztek azokról a feletteseiről, akikkel évekig együtt dolgozott.

Mit tudhatunk meg a szűkebb családjáról?
Férjem nyugdíjas. Mindkét gyermekem Budapesten él. Fiam 27 éves, gazdasági informatikus. Lányom férjezett, ügyvédként dolgozik. Lányom révén két unokám van, Olivér hat éves, Szofia két éves.

Mivel foglalkozik szívesen? Van-e hobbija?
Nyugdíjasként még barátkozom a gondolattal, hogy a nyüzsgő hétköznapok már nincsenek. Szabadidőmben  színházba, moziba járok, olvasok, rejtvényt fejtek, új ételek elkészítésével kísérletezem, kertészkedem. Orchidea gyűjteményemre különösen büszke vagyok. Szívesen utazom, nagyon szeretem a vízpartot, a napsütést, mely energiával tölt fel. Természetesen legszívesebben az unokáimmal vagyok együtt.

Hogyan készül a karácsonyi ünnepre a családnak?
Advent első vasárnapjától lázasan készülődünk a karácsonyra, a főtéri és az otthoni gyertyagyújtás nem maradhat el egy vasárnap sem. Mióta a lányom férjhez ment, a szentestét férjemmel és fiammal töltöm otthonunkban. Hagyomány nálunk a mennyezetig érő fenyőfa, melynek illata minden évben elvarázsol. A díszítés évente változó, hol hagyományos szalmadíszek, hol csillogó gömbök díszítik, az ablakok fényárban úsznak. Karácsony első és másnapján már a lányom családjával bővül a kör, a ház megtelik gyerekkacajjal. Minden évben a klasszikus ételeket készítem: töltött káposztát, halászlét, bejglit, pulykasültet- mindig „új köntösbe öltöztetve”. A házi mézeskalács a specialitásom, és a majonézes sajtsaláta sem maradhat el.

Hol helyezkedik el az értékrendjében ez a díj?
Váratlanul ért, nem számítottam rá, de nagyon boldog vagyok, hogy rám gondoltak a díj odaítélésekor. Különösen értékes nekem, mert a családom után mindig a munkám volt számomra a legfontosabb. A 40 év alatt mindvégig arra törekedtem, hogy segítsem az intézményben dolgozók mindennapi munkáját, ezért nagy elismerés és megtiszteltetés, hogy most azoktól az emberektől kaptam az elismerést az életműdíj formájában, akikkel az életem nagy részét töltöttem.

Velkei Miklósné Zsuzsa negyven évet dolgozott közalkalma­zottként a jászberényi kórházban.

Az első munkanapja 1975. szeptember elsején volt, dr. Válenti Béla segédasszisztenseként. 1976 elejétől a Kórház gazdasági igazgatójának javaslatára a gazdasági hivatalban kapott anyagkönyvelő állást Csikó József irányítása mellett. 1979 júniusában képesített könyvelő, vállalati tervező és statisztikus képesítést szerzett. Az 1980-as évek közepétől Tőzsér Józsefné osztályvezető mellett dolgozott munkaügyi előadóként. 1987 májusától vezette a munkaügyi osztályt. 1987 júniusában felsőfokú költségvetési szakvizsgát szerzett. 1991-től 1998-ig gazdasági igazgatóhelyettes volt.