Ösztöndíj hiányszakmát választóknak

A Jászberény Városi Önkormányzat szakképzési ösztöndíj programot indított a hiányszakmáknak nyilvánított szakmát adó képzésben továbbtanuló diákok számára. A sikeres pályázatok nyertesei kedden délután írták alá szerződéseiket a Polgármesteri Hivatal dísztermében.

A gazdaság fejlődésének motorja a szakképzett munkaerő aktivitása. Napjainkban az országban és a városban a szakképzett munkaerő hiányával küzdünk. Az önkormányzat helyi vállalkozókkal, oktatási intézményekkel együttműködve ösztöndíjprogramot hirdetett a hiányszakmákat tanulni szándékozó diákok számára, melyet a helyi iparűzési adóból származó 1%-os felajánlásokból finanszíroz.
A pályázatokon elnyert összeg összesen 7.350.000 forintot tesz ki.

A pályázatra 34 diák jelentkezett, közülük 31 kérelmét ítélte támogatásra alkalmasnak a városvezetés. Az elnyerhető ösztöndíj összege általános iskolásoknál legfeljebb havi 20 ezer forint, középiskolásoknál legfeljebb havi 30 ezer forint, melyek folyósítása tíz hónapon át, havi kifizetéssel történik. Az elnyerhető támogatás feltétele a megfelelő tanulmányi eredményen túl, hogy a diák vállalja, a szakképzés megszerzését követően a helyi munkaerőpiacon helyezkedik el. A programba a Klapka György, a Liska József és a Terplán Zénó középiskolák jelentkeztek. Ezekben az oktatási intézményekben összesen 27 tanuló nyerte el a támogatást, 13 diák megkapja a maximális havi 30.000 forintot, 14-en pedig havi 20.000 forintban részesülnek. Az általános iskolák közül az Apponyi Albert, a Bercsényi Miklós, a Székely Mihály, valamint a Nagyboldogasszony iskola csatlakozott a programhoz. A hetedik-nyolcadik osztályos tanulók esetében négy gyermek pályázott sikeresen, egyikük tanulmányi átlagának megfelelően 20.000 forint ösztöndíjban részesül, hárman havi 15.000 forintot kapnak.

Városunkban jelenleg hiányszakmának számít az automatikai technikus, ápoló, erősáramú elektrotechnikus, gépgyártás technológiai technikus, gépi forgácsoló, hegesztő, ipari gépész, villanyszerelő, mezőgazdasági gépszerelő, szerszámkészítő. Az ápoló és a szerszámkészítő szakma kivételével valamennyire volt jelentkező, a pályázók a legmagasabb arányban az automatikai technikus és az erősáramú elektrotechnikus szakképzést választották.
A keddi ünnepélyes aláírás alkalmával Szabó Tamás polgármester gratulált az ösztöndíjak nyerteseinek. „A programban való részvételhez elsősorban a diákoknak kívánok kitartó és jó eredményű tanulást, a szülőket kérem, támogassák ebben gyermekeiket, hogy a szakképzések megszerzésével a tanulók elsősorban maguknak, családjuknak, másodsorban a városnak hasznos polgárai legyenek.”