Őrületesen gubancos színdarab

„Menjenek haza, úgysem értenek majd az egészből semmit!” Hadart János ezzel a cseppet sem kedves beköszönővel lépett színre az Őrültek tornya! című előadásban társulata élén szombat este a Lehel Film-Színház pódiumán.

Persze a bíztatásnak senki sem tett eleget és a teltházas nézőtér felcsigázva várta a folytatást, melyből egy első blikkre elég bonyolult, ám annál viccesebb történet bontakozott ki. Moravecz Levente két felvonásos színműve a klasszikus félreértéseken alapuló komédia elemeire épült, melynek középpontjában mi más is állhatna, mint a nemek közötti vonzalom.

A szerelmi sokszögek matematikáját a darabból ki-kiszólva a házmestert alakító Háda János rendező próbálta megértetni a nézőkkel. Magyarázatait a darab során legalább százszor elhangzó „az elmúlt egymillió év során semmi nem változott…” konzekvencia fogta keretbe. Az őrült nők szerepében Laurinyecz Réka, Mérai Katalin, Végh Judit, Zakariás Éva brillírozott, míg körülöttük legyeskedő nem kevésbé zakkant férfiakat Straub Dezső, Seres Dániel, Szabó Máté, Maday Gábor, Juhász György alakították.
Kikapós asszonyka szoknyavadász férjjel, egy csábításra kapható hölgyemény, egy gyermekét folyton elhagyó anyuka, férfifaló ingatlanközvetítő, elcserélt ikrek, akik közül az egyik – az események láncolatát mesélő házmester szavai szerint – kissé „megmelegedett”. Ők szövögetik a mese szálait, behálózva vele a történet színhelyéül szolgáló toronyház emeleteit. A szálakon aztán elbuknak és lebuknak, az elbeszélés fonala meg csak egyre gabalyodik tovább és anélkül, hogy a csomó megoldódna, a história gombolyaga átgurul egy másik toronyházba. No de ez már egy másik történet…