Izgalmas könyvtári születésnap

Városunk könyvtárosai szombaton a megújult épület tízéves évfordulóján jubileumi kiadvánnyal és kiállítással, kalandtúrával és meglepetésekkel várták az olvasóközönséget.

November 21-én, éppen tíz évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Jászberényi Városi Könyvtár megújult épülete. A könyvtári dolgozók kreatív, ötletes programmal várták a könyvek közti kalandozásra vágyókat. Ezúttal nem a betűk és papírlapok közé, hanem a kulisszák mögé nyerhettek bepillantást az érdeklődők. A délelőtti rendhagyó könyvtári bejárást délután ünnepi műsorral koronázták meg, ahol Nagy Nikolett intézményvezető köszöntötte a vendégeket.
Juhász Dániel önkormányzati képviselő méltatta a könyvtári dolgozók munkáját, akik megtöltötték a könyvtárat tartalommal, „könyvtárból közösségi és kulturális teret varázsoltak”. Felidézte egyik emlékezetes mozzanatát az építkezéssel kapcsolatos bizottsági üléseknek. „Valahányszor elhaladok a könyvtár mellett, felidézem, mennyi vitánk volt azért, hogy az eredetileg zöld lemez helyett réztető kerüljön az új épületre.”

Szabóné Taczman Mária, a könyvtár új épületének megálmodója könnyeivel küszködve idézte fel az elmúlt tíz évet, kollégáival jó viszonyát, akiknek külön megköszönte az együttműködést. 1998-ban nyerte el a könyvtárvezetői pályázatot. Kezdetben nagyon sok problémával küszködtek, a régi épület teteje sokszor beázott. Segítséget Magyar Levente akkori polgármestertől kért és kapott. A 333 millió forintos beruházás nagyobb részt pályázati pénzből, valamint a város támogatásából épült. A terveket Sáros László, Ybl-díjas építész készítette, akinek gondolatait, keze munkáját őrzi az épület. Szabóné Marika örömét fejezte ki, hogy a városvezetéssel – politikai hovatartozástól függetlenül – mindig megtalálták a közös hangot, számíthatott segítségükre.
A szoros program ellenére még maradt idő a jubileumi kiadvány bemutatására, melynek lapjai a galérián is megtekinthetők. A színes, mozgalmas oldalakon a könyvtár elmúlt tíz évének fontosabb pillanatai láthatók, olvashatók. Pakolásban itt is volt részük a munkatársaknak, Nagy Nikolett elmondása szerint kollégáival több tonnányi könyvet mozgattak meg. Szolgáltatásaik alapjait Marika tette le, s ezek a tíz év során nem változtak. Ez idő alatt számos programot szerveztek, előadássorozatokat indítottak.

Az épület különlegessége, hogy nincs az országban olyan könyvtár, amelyben csillagda lenne. „Sokan azt gondolják a munkánkról, hogy unalmas. Aki ezt gondolja, nagyon téved…” – tette hozzá Nikolett sejtelmesen, majd arra kért mindenkit, hogy keresse meg a széke alatti színes szalagot és a hasonló pántlikát viselő csoport vezetőjét. Így hét csoportra osztották a vendégsereget, akik a délelőtthöz hasonlóan, szintén betekintést nyerhettek a könyvtár háttérmunkálataiba. A kalandtúra résztvevői ünnepélyesen átadták a Kicsik (B)irodalmát a gyermekkönyvtárban, megismerkedhettek a csillagda technikai eszközeivel. A tetőtérben a médiatárban kaptak kincskeresési feladatot, majd a raktárban darabonként érkeztették és vették állományba a könyveket. Az itt kapott név és érdeklődési kör szerinti katalógusszám alapján a felnőtt kölcsönzőben mindenki megtalálhatta a helyét a polcon. Érdekességképpen megcsodálhatták a visszahozott könyvek lapjai között talált tárgyakat is, köztük körömvágó ollót, fényképeket, magánleveleket, vonatjegyet. A könyvtárosok elmondása szerint nem ritka a pénz, de találtak már bankkártyát és szalonnabőrt is a lapok között. A következő állomáson, a helyismereti olvasóteremben történelmi fejtörővel folytatódott a túra, majd a vezetői szobában Kávészünet minikoncerttel zárult. A két fiatalból álló együttestől magyar költők verseit hallhatták megzenésített formában.

A könyvtár a közelmúltban kezdte meg a minőségbiztosítás rendszerének felépítését, aminek egyik alapja az élményalapú könyvtár bemutatása. Nikolett kérdésére, hogy ez a feltétel megvalósult-e, a jelenlévők hangos igennel feletek. Végezetül az anyai örömök küszöbén álló könyvtárvezető jelképesen átadta kulcsait Kovács Péternek, aki visszatéréséig helyettesíti majd.