A hallgatag zongora

Októberben lett volna 75 éves John Lennon. Az ikonikus zenész születésnapját a Jászkerület változatos programokkal ünnepli, és ezek keretében megpróbálnak megmenteni egy régóta hallgatásra ítélt zongorát is.

A nemes célú akcióról Góg Zoltán és Bíró János, a Jászkerület Nonprofit Kft. munkatársai meséltek lapunknak. Áll egy gyönyörű szép Förster hangversenyzongora az Ifjúsági Ház raktárában, melyet a hetvenes évek végén a Hűtőgépgyár vásárolt és adományozott a városnak. A hangszer sokszor szolgáltatott muzsikát a Hűtőgépgyári Kórus számára, de játszottak rajta vendégművészek is. Nyolc-tíz éve már, hogy a kulisszák mögötti száműzetésbe került, azóta állapota igencsak leromlott. Húrjai cseréért, fényezése lakkozásért kiállt. Mindezek a restaurálási munkálatok azonban több százezer forintos költséget jelentenek, aminek az előteremtése komoly fejtörést okozott a tulajdonosi cég számára.

Mint ismeretes John Lennon kiváló zongorista is volt, így a hetvenötödik születésnap alkalmat ad arra, hogy az egykori legendás művész emlékét kapcsolatba hozzuk a szomorú sorsú zongora életre keltésével.  
November 28-án a Lehel Film- Színházban nagyszabású programsorozat keretében emlékezünk Lennonra filmvetítéssel, The Bits Beatles koncerttel és, – ami ama bizonyos zongora történetében meghatározó – plakátkiállítással. A Beatleshez és John Lennonhoz köthető reprodukciók a kiállítás alkalmával megvásárolhatók és a bevételből remélhetőleg sikerül majd a hangszert helyreállítani. A január közepéig látható táralton kiállított igényes darabokat akár karácsonyi ajándékként is meg lehet vásárolni, de gyűjtők, rajongók saját örömüket is kielégíthetik egy-egy exkluzív darab megszerzésével.

A zongora felújítására legalább 300.000 forint szükségeltetik, de a teljes restaurálás ennek az összegnek körülbelül a duplája lenne. Aki fontosnak érzi, hogy a város kulturális rendezvényein újra megszólalhasson ez az egyébként milliós összeget érő hangszer, annak lehetősége van további pénzadománnyal is támogatni a jótékony ügyet. Falajánlásaikkal Góg Zoltánhoz fordulhatnak.