Friss zöldségeket helyi őstermelőktől

A fél éve működő Jász Piacért Egyesület egyik őstermelő tagját, Simon Ferencet és gazdaságát ismerhettük meg közelebbről a piacon tett látogatásunk alkalmával.

A város április elején szervezte újjá a városi piac működését, nagyobb teret adva a helyi ős- és kistermelőknek. A Jász Piacért Egyesület őket tömöríti közösségbe, mintegy védjegyet adva terméküknek. Ma már kitűzők is mutatják, ha valaki tagja az egyesületnek. Az elmúlt félév eredményeiről Keresztessy János elnök elmondta, hogy tagjaik köre folyamatosan bővül, s a vásárlók is egyre többen keresik fel a belvárosi piacot. A keddi és pénteki piaci napok mellett szintén kimagaslóan magas a forgalom szombati napokon is.

Simon Ferenc alapító- és stabil tagja az egyesületnek. Megbízható, ellenőrizhető és helyben termett áru, ami asztaláról a vásárlókhoz kerül. Feleségével és fiával szabadföldi és szántóföldi termeléssel foglalkoznak, fő profiljuk a burgonya- és hagymatermesztés. 1994-ben kezdtek gazdálkodni az Alsómuszáj tanyavilágban. Annak ellenére, hogy a családfő számos mezőgazdasági tanulmányt folytatott, sok buktatón át vezetett az út a gazdaság stabilizálásáig. Nemcsak a szeszélyes időjárás, de kártevők is okoztak már veszteséges éveket. Idén jó termést tudhatnak magukénak főként burgonyából és hagymából. Szeptembertől egészen májusig jelen lesznek majd a piacon portékájukkal. Igyekeznek igazodni a vásárlói szokásokhoz, ezért a városban egyedi módon házhozszállítást is vállalnak nagy tételű megrendelés esetén. Gépparkjuk tavaly egy traktorral bővült, melyet pályázaton nyertek. Várhatóan a következő pályázati ciklus is jó feltételeket biztosít, előnyben részesítve a kistermelőket. Terveik közt szerepel, hogy az eddig bérleményben használt állami földterületeiket is szeretnék majd megvásárolni az árverésen.

A Jász Piacért Egyesület várja új tagok jelentkezését, de a vásárlók véleménye is ugyanolyan fontos számukra.